Leidinggevenden hebben veel en diverse taken waardoor ze vaak bezig zijn met het blussen van allerlei brandjes. Niet verwonderlijk dus dat ze vaak een bottle neck vormen in het bedrijf. Maar hoe zit het dan met hun kerntaken? Het aansturen en coachen van hun team? Dat is nochtans belangrijk om het beste uit mensen te halen. De druk is op vele fronten hoog en een burn-out loert om de hoek.
Telewerk brengt voor bedrijven en hun leidinggevenden heel wat uitdagingen met zich mee. Door minder face-to-face contact en controle van je medewerkers is het als leidinggevende niet evident om op afstand je team te begeleiden en te ondersteunen.
Om medewerkers te ondersteunen bij de cultuurshift die het hybride werken met zich meebrengt, bieden onze partners tal van opleidingen aan op maat van voedingsbedrijven en hun werknemers. Deze opleidingen kunnen de medewerkers versterken bij een preventieve aanpak van welzijnsrisico’s die aan telewerk verbonden zijn.
Wens jij het thema telewerk in jouw bedrijf op de agenda te zetten? Kan je wat ondersteuning gebruiken bij de organisatie van telewerken in jouw onderneming? Wil je graag tips om telewerken in jouw onderneming gezond en efficiënt te laten verlopen?
Raadpleeg de Gesprekskaart Duurzaam Telewerken en bijhorende Handleiding die de Stichting Technologie & Innovatie van de SERV ontwikkelde. De gesprekskaart en bijhorende handleiding bieden je een houvast wanneer je het gesprek over werkbaar en productief telewerken in je bedrijf wil aangaan.
Dankzij thuiswerken konden bedrijven en werknemers blijven functioneren. Nu we terug naar kantoor mogen, geven veel werknemers aan dat ze deels willen blijven thuiswerken. Bedrijven gaan daarom op zoek naar feiten, cijfers, kaders en praktijkvoorbeelden om de omslag naar een duurzaam telewerkbeleid te maken.
De onvermijdelijke omslag naar digitale communicatie heeft een impact op de sociale vaardigheden van medewerkers en leidinggevenden. Hoe vervang je de informele babbel aan het koffieapparaat? Hoe leid je een online vergadering of groepsgesprek? En hoe stuur je een team aan dat je nooit fysiek ontmoet?
Hoe neem je jouw operatoren mee in een automatiseringsverhaal? De overstap naar digitaal aangestuurde productielijnen verloopt niet altijd zonder frictie. Door voldoende aandacht te besteden aan het menselijke aspect voorkom je gemor en zelfs personeelsverloop. Een adviestraject of digicoach kan hierbij helpen.
Heeft je nieuwe medewerker nog heel wat opleiding nodig vooraleer hij/zij helemaal kan meedraaien op de werkvloer? Alimento steunt met extra opleidingsbudgetten voor specifieke doelgroepen!
Alimento organiseert op vraag van de sociale partners en in samenwerking met de KULeuven een grootschalige enquête over het werk in de sector. De bedoeling is om basis van de resultaten gepaste begeleiding en ondersteuning van bedrijven en werknemers uit te bouwen.
Er bestaan heel wat tools en methodieken om het welzijn van medewerkers in kaart te brengen en te beoordelen. De valkuil is dat er enkel en alleen wordt gekeken naar het welbevinden van mensen, zonder dat er gepeild wordt naar mogelijke oorzaken. De Werkmeter biedt uitkomst.
In het boek “Samen op smaak gebracht. Over het organiseren van arbeid in voedingsfabrieken van de toekomst” van Eeckelaert en De Craecker vind je interessante casestudies waar elke bedrijfsleider, productiemanager of personeelsverantwoordelijke uit kan leren. Reserveer hier je exemplaar.
Met het WIFI-project hebben Alimento, Flanders’ FOOD en Workitects gedurende vier jaar voedingsbedrijven gesteund in hun zoektocht naar werkbare oplossingen voor problemen op de werkvloer. Ondernemingen die hieraan meewerkten, kregen hands-on begeleiding om de omslag naar een andere bedrijfsvoering te maken.
De roep om werkbaar werk klinkt alsmaar luider. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Hoe kan je met bescheiden middelen toch impact hebben? Hoe verzoen je ogenschijnlijk tegengestelde belangen? Alimento en de sociale partners ondersteunen de sector in haar – soms moeilijke – zoektocht naar pragmatische oplossingen voor dit vraagstuk.
De Specialisatiecursus Vleeswarentechnologie heeft als bedoeling om alle facetten (theoretische achtergronden, productietechnieken, kwaliteitszorg, wetgeving en praktijk) van het productieproces van verschillende vleeswaren mee te geven.
Het is een open deur: vacatures voor knelpuntberoepen krijg je zeer moeilijk ingevuld. Bij Kim’s Chocolates in Tienen beseft men dat al langer. Een jaar geleden kozen ze daarom voor een instroomproject voor chocolatiers (mengers/bereiders), in samenwerking met VDAB en Alimento. Mét resultaat, Kim’s Chocolates heeft er ondertussen drie nieuwe medewerkers bij!
Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.