Welke verplichtingen rond werkbaar werk omvat de sector-cao?

Het jongste sectoraal akkoord wil voedingsbedrijven stimuleren om verder werk te maken van werkbaar werk:

  • Bedrijven met een vakbondsafvaardiging die nog geen ondernemingscao inzake uitzendarbeid en tot verbetering van de werkbaarheid hebben afgesloten, moeten dit doen voor 31 december 2020.
  • Bedrijven die er wel een hebben, moeten die in overleg met de syndicale delegatie evalueren tegen ten laatste 31/12/2020: welke acties moeten verder uitgewerkt en welke nieuwe acties moeten ondernomen worden.
  • De sociale partners vragen om prioritaire aandacht te besteden aan werkdruk, ergonomie, welzijn en gezondheidsbeleid, de fysiek bezwarende omstandigheden en ploegenarbeid.
  • De cao’s worden voor 31/03/2021 bezorgd aan Alimento. Voedingsbedrijven dienen hun cao door te sturen naar: caowerkbaarwerk@alimento.be.  
  • Bedrijven die dan geen cao hebben afgesloten met de syndicale delegatie moeten een bijdrage van 0,10 % van de loonmassa betalen vanaf 01/04/2021 tot op het ogenblik van sluiting cao.

Voor de opmaak van het werkbaarheidsplan is een sectoraal model bepaald.

Heeft u nog geen cao en wil u de opmaak ervan doordacht aanpakken?

Heeft u er wel een en wil u de evaluatie grondig voorbereiden? Wil u een versnelling hoger schakelen of rond specifieke punten zoals werkdruk of uw ploegenstelsel aan de slag gaan?

Via de Vlaamse werkbaarheidscheques kan u tot 10.000 euro steun krijgen om een grondige analyse te maken en een werkbaarheidsplan op te stellen. Deze maatregel geldt voor alle Vlaamse bedrijven. Voor de uitvoering van de acties kunnen KMO’s bijkomend rekenen op een verhoging van het plafond van de KMO-portefeuille met een maximum van 5.000 euro.

Let op: deze maatregel van de Vlaamse overheid loopt voorlopig maar tot 31 december 2020. Tot dan kan u een aanvraag indienen, waarbij u wel nog 6 maanden voor de uitvoering krijgt.

Contacteer voor meer info

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven