Je bedrijf volop zien groeien, de droom van elke bedrijfsleider en werknemer. Maar dat betekent ook dat je je interne organisatie goed moet kunnen aanpassen. Een probleem waarmee Brouwerij Lupulus - een familiebedrijf dat in 2004 in Gouvy werd opgericht - werd geconfronteerd.

Geleidelijk aan werd de productieverantwoordelijke het centrale aanspreekpunt van het interne beheer van dit bedrijf. Hij droeg alsmaar meer verantwoordelijkheden en de werkorganisatie werd steeds ingewikkelder. Bepaalde werknemers zagen trouwens niet meer wat de zin van hun werk was. Het was dus hoog tijd om een nieuwe wind door het bedrijf te doen waaien.

De werkorganisatie en ergonomie in het bedrijf verbeteren

Na een stand van zaken te hebben opgemaakt, bood Alimento twee van zijn diensten aan:

  • De kmo-coaching voor het optimaliseren van de werkorganisatie in de brouwerij.
  • De Ergonomiescan om de werkplekken beter in te richten.

Optimalisering van de productieplanningen en de taakverdeling

De technische verantwoordelijke kreeg een kmo-coaching. Hier leerde hij hoe de rollen en taken van elk teamlid te delegeren zonder de familiegeest die het bedrijf typeert te verliezen. De planningen werden dus onder de loep genomen om ze te optimaliseren, door bijvoorbeeld de werkuren van de teams te herorganiseren. Ook de individuele taakverdeling werd verbeterd, waardoor bepaalde werknemers hun competenties verder konden ontwikkelen.

De Ergonomiescan: een noodzaak voor het fysiek zware werk bij Lupulus

De brouwerij vraagt ook fysiek veel van haar mensen, zoals het heffen en tillen van bakken en vaten bier. Het was dus fundamenteel om de manier waarop het personeel met de aanwezige machines werkte diepgaand te analyseren. Dankzij deze analyse:

  • Werden de bewegingen van de werknemers ergonomischer.
  • Konden er preventieve maatregelen worden voorgesteld.

Perfecte zelfstandigheid van de werknemers

Ook genieten de werknemers nu van meer autonomie: ze hebben meer verantwoordelijkheden, waardoor ze hun job zinvoller vinden. Ze voelen zich medeverantwoordelijk voor de groei van hun bedrijf.

Meer info:

  • De ergonomiescan geeft je een concreet overzicht van de ergonomische problemen die in je bedrijf kunnen opduiken, samen met de mogelijke oplossingen hiervoor. 
  • KMO-coaching is een aanpassing van de organisatie- & HR-scan die bedoeld is om kmo's te helpen en te ondersteunen tijdens hun groeifase. Elk project wordt dus opgebouwd met de bedrijfsnoden als fundamenten. Hier vind je het volledige Alimento-aanbod op het vlak van ondersteuning aan bedrijven.
  • Lees ook de getuigenissen van Damien Jacques (productieverantwoordelijke), Jacky Dominique (technisch verantwoordelijke) en Thierry Van den Bossche (externe consultant voor Lupulus).

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven