“Op het nieuws hoor je vaak dat ouderen moeilijk aan de bak komen”, vangt HR Business Partner & Change Coach Joke Gielens aan, “dan moeten ze hier eens komen filmen. Meer dan een vierde van onze medewerkers is 55-plus. En we werven er nog aan.”

Infosessies met oog op werkbaar werk

“Voor onze cao werkbaar werk hadden we met de sociale partners afgesproken om infosessies voor die doelgroep te organiseren”, vervolgt Ann Vandeginste, Managing Director Human Resources. “We zochten een opleidingsformule die paste bij ons bedrijf en onze medewerkers. Via de website van Alimento kwamen we in contact met Mieke en Koen van Impact.” “We zijn gestart met één workshop van één dag,” verduidelijkt Trainer Consultant Koen Van Holderbeke. “In kleine groepjes van arbeiders, bedienden en kaders. Die mix zorgde voor een leuke dynamiek.”

 

Waar wil jij nog werk van maken?

“Enerzijds gaan de workshops over de praktische en wettelijke zaken van een einde loopbaan. Wanneer kan ik met pensioen? Kan ik in een landingsbaan? Wat vind ik op MyPension.be? Daar zijn ze al heel blij mee”, weet Joke. “Anderzijds willen we hen doen nadenken over hun resterende loopbaan. Hoe blijf ik fysiek en mentaal fit? Wat kost me energie? Waar haal ik energie uit? Wat is mijn talent? Heb ik een op te rakelen passie die ik kan inzetten voor de brouwerij?”

Happy people blijven met goesting werken

“Dat ligt in lijn met de strategie van Brouwerij Haacht,” treedt Ann bij. “We willen inzetten op werkgeluk en talenten. Doorheen de volledige loopbaan. We willen die warme thuis zijn.” “De dankbaarheid bij de medewerkers was frappant”, zegt Coach Consultant Mieke Casier. “Dankbaar dat ze als mens worden gezien. Dat je hun vraagt: Wat zou jij eigenlijk graag doen? Waar ben jij goed in? Als bedrijf krijg je er betrokkenheid voor terug. Door mee te bepalen hoe ze de laatste 10 of 15 jaar van hun loopbaan invullen, blijven ze met goesting werken.”

Dromen najagen

“Zo doen we een oefening rond droomjobs. Iemand zei dat hij vroeger eigenlijk stadsgids wou worden. Zijn collega’s kwamen met een idee: Waarom geen rondleidingen geven in de brouwerij?”, illustreert Mieke. “Of die leidinggevende die aangaf dat het en-en-en-verhaal hem al een tijdje te veel was. Door de sessie viel de puzzel in elkaar. Hij vroeg of hij niet volledig in een mentorrol kon stappen.”

“Dat hebben we dan ook gedaan,” zegt Joke. “Hij heeft nu vier jonge leidinggevenden onder zijn vleugels die hij voedt met zijn expertise en ervaring.”

Toekomstbegeleiding richting pensioen

“Voor de tweede workshop volgend jaar gaan we de groepen opsplitsen”, gaat Koen verder. “Enerzijds de groep 55 tot 62 jaar, waarbij de nadruk meer ligt op die loopbaanbegeleiding. En anderzijds de ouderen. Daar is ook de vraag: Wat na je laatste dag? Hoe vul je je dagen in als structuur en werkcontacten wegvallen?” Joke: “Voor sommigen is dat moeilijk. Daarom willen we hen daar nu al over laten nadenken.”

Een succesformule die over de lippen gaat

“De eerste sessies toonden dat er enorm veel honger was naar dit soort begeleiding,” zegt Joke. “Deelname was vrijwillig en niet iedereen stond te popelen om een hele dag in een klaslokaal te gaan zitten. Maar de mond-tot-mondreclame deed zijn werk. Dat is absoluut de verdienste van Mieke en Koen. Net als Brouwerij Haacht stralen zij warmte uit. Dat verlaagt de drempel. En geeft vertrouwen en veiligheid om in alle eerlijkheid dingen op tafel te gooien.”

Lessen die individu en organisatie verrijken

“Dat is ook wat we onze 55-plussers willen meegeven: treed in dialoog met je leidinggevende! Laten we samen kijken wat kan.” benadrukt Ann. “Alle groepjes deden ook een SWOT-analyse die Mieke en Koen terugkoppelden. We kregen veel, soms meer dan je zou wensen”, lacht Joke, “maar ik was echt ontroerd van wat er allemaal uitkwam. Het bevestigt dat we goed bezig zijn. Je vertrekt vanuit het individu, maar eigenlijk haal je er als organisatie zo veel meer uit.”
 

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven