Twee jaar geleden spraken we met Svitlana Fedorova , jobcoach en katalysator van het project Matching Talent, dat toen net van start ging. Zij en coördinator Pieter Remmerie vertellen ons wat er sindsdien allemaal is gebeurd en bereikt.

Taal cruciaal

“In het begin dachten we dat we mensen snel aan een job zouden kunnen helpen,” vangt Pieter aan, “maar vaak was de taalbarrière te groot. Mensen uit Oekraïne en Rusland spreken meestal weinig Engels. Gelukkig heeft Svitlana, die vroeger in Oekraïne lerares Engels was, de skills om hen snel Nederlands te leren."

Taalbad met Bystro

“Mensen kunnen verspreid over Vlaanderen cursussen Nederlands komen volgen”, gaat Svitlana verder. “Die hebben we de naam Bystro Nederlands gegeven, ‘bystro’ betekent ‘snel’. We gebruiken hierbij vaak de Flipped Classroom-methode. Het probleem bij veel nieuwkomers is dat ze niet durven te praten. Met deze methode bereiden ze de lessen thuis voor met videomateriaal en oefeningen. Hierdoor leren ze sneller en beter Nederlands."

Klaarstomen voor sollicitatie

"Het vergroten van het zelfvertrouwen is ook het doel van het tweede deel van de cursus, dat zich richt op solliciteren. Hierbij werken we toe naar het maken van een video-cv.” “Je kunt al zo'n veertig van deze video's bekijken op onze website,” vertelt Pieter enthousiast. “Zo maak je kennis met potentiële krachten  uit jouw regio en hoor je meteen dat ze al een behoorlijk mondje Nederlands spreken."

Opleiding is een gamechanger 

"Veel mensen uit Oekraïne die in België zijn terechtgekomen, zijn hoogopgeleid en hadden een white-collar baan”, weet Svitlana. “Daarom bieden we opleidingen om ze om te scholen; zoals vorkhef- en reachtruck,” vult Pieter aan. “We hebben ook workshops over algemene veiligheid op het werk en voedselveiligheid. Al deze trainingen worden gegeven door erkende opleiders. Met een officieel attest op zak vinden mensen vlugger een job."

Bedrijfsbezoeken

"Als we enkel naar de cijfers tot 2024 kijken, dan vond ongeveer de helft van de mensen die bij ons een langdurig traject volgden werk. Sommigen moeten nog aan hun Nederlands werken, anderen zijn overgekwalificeerd. Ze waren bijvoorbeeld tandarts of advocaat en denken niet aan een baan in een fabriek. Voor die mensen is er de Matchbox. We nemen ze mee op bedrijfsbezoek waar ze kennis maken met jobs in de industrie. Vaak realiseren ze zich dan dat dit toch iets voor hen kan zijn." 

Lokale verankering 

"Het unieke aan ons project is dat we de lokale verankering willen stimuleren. Tijdens de Nederlandse lessen worden de cursisten geholpen door lokale vrijwilligers. Zo leren ze mensen uit de buurt kennen, horen ze het lokale dialect en hebben ze iemand die hen kan helpen met praktische zaken of met wie ze een koffie kunnen gaan drinken. Leven is meer dan werken. Als je gelukkig bent in het dorp waar je woont, ga je ook met plezier naar je werk. Hier willen we in de toekomst nog meer op inzetten." 

Ondersteuning aan bedrijven

"Grotere bedrijven openen sneller hun deuren, omdat ze vaak interne taalopleiders hebben. Maar ook voor kmo’s is het interessant, want wij bieden ondersteuning. Svitlana kan les komen geven, we kunnen beeldwoordenboeken maken, en we ontlasten de hr-dienst door zelf aanspreekpunt te blijven en mensen de weg te wijzen. We zien vaak dat bedrijven witte raven zoeken in plaats van te investeren in mensen. Vacatures staan maanden open, terwijl je in die tijd iemand kunt klaarstomen voor een job."

Kansen geven

"Mensen uit Oekraïne willen zo snel mogelijk aan het werk, deels uit een gevoel van trots om niet afhankelijk te moeten zijn van een leefloon," benadrukt Svitlana. "Ze zijn inderdaad supergemotiveerd," beaamt Pieter. "Ze hebben de juiste mentaliteit, zijn intelligent, hebben handen aan hun lijf… Geef je mensen uit Oekraïne een kans in je bedrijf, dan is de kans op succes bijzonder groot."

Op zoek naar talent? Svitlana en Pieter zoeken voor jou een match.  

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven