De voedings-, chemie-, kunststoffen-, textiel- en houtindustrie zetten met steun van de Vlaamse overheid de schouders onder Matching Talent. Dit initiatief helpt vluchtelingen aan werk en vormt een oplossing voor bedrijven die hun vacatures niet krijgen ingevuld. We spraken met Svitlana Fedorova. Vroeger lerares Engels in Oekraïne, nu tolk en jobcoach bij het sectoraal opleidingscentrum PlastIQ, trekker van dit gloednieuwe project. Daar legt ze zich sinds kort met hart en ziel toe op het vinden van matches.

Muren breken

Svitlana steekt van wal met de obstakels tot de arbeidsmarkt waarop Oekraïense vluchtelingen botsen bij aankomst in ons land. “In de eerste plaats is er de taalbarrière. Velen denken dat Oekraïners Engels spreken. Het grootste deel van de vluchtelingen zijn echter vrouwen en ouderen die vaak geen andere taal begrijpen. Wie geen basiskennis heeft van de Engelse of Nederlandse taal kan hier nergens aan de slag”, benadrukt Svitlana. Daarnaast heeft ze het over praktische moeilijkheden, zoals woon-werkvervoer of kinderopvang. “Jullie vinden het normaal om naar het werk te fietsen, maar de meeste Oekraïners zaten nog nooit op een fiets en hebben noodgedwongen hun auto in Oekraïne achtergelaten. Ook is het bij ons zo dat vrouwen thuis blijven tot de kinderen naar school gaan.” Matching Talent stoomt vluchtelingen klaar voor een job in hun nieuwe land. Om hen wegwijs te maken in onze gewoonten en de arbeidsmarkt werd er eind oktober een eerste informatiesessie georganiseerd. “Hierbij stellen we ook opleidingen voor zoals vorkheftruckchauffeur. Met een certificaat op zak gaat een job vinden immers makkelijker.” 

Banden smeden met bedrijven

Svitlana vond Vlaamse fabrieken die bereid zijn hun bedrijfsdeuren voor vluchtelingen te openen. “We kunnen al een paar plekken voorstellen aan vluchtelingen die basiskennis hebben van het Engels of Nederlands”, vertelt ze enthousiast. “Wat ik bedrijven zeg om hen te overtuigen? Oekraïners zijn in de eerste plaats harde werkers die willen werken. En dat is nu net wat Vlaamse bedrijven zoeken: gemotiveerde werkkrachten”. Een match dus. Zaak is om beide partijen tot elkaar te brengen. “Naast events maken we gebruik van Facebook om vluchtelingen op de hoogte te brengen van het project of vrije jobplekken. En we werken nauw samen met VDAB”, verduidelijkt Svitlana. Bovendien moeten bedrijven geen schrik hebben dat ze investeren in iemand die snel weer vertrekt. “Jammer genoeg is het einde van de oorlog nog niet in zicht. En daarna zal het nog jaren duren vooraleer het land is heropgebouwd”, verzucht Svitlana, “vluchtelingen willen dus wat graag aan de slag, zodat ze hier kunnen werken aan een nieuwe toekomst.”

Interesse?

Neem contact op met Daniëlle Verlaet.

 

Meer info op www.matchingtalent.be 

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven