Het opleidingsbudget voor nieuwe werknemers kadert binnen het loopbaanfonds van de voedingssector (paritaire comités 118 en 220). Door op sleutelmomenten en tijdens transities (instroom, functiewijziging, uitstroom) de competenties te versterken, verzekeren we de toekomst van bestaande en nieuwe werknemers.

Waarvoor dient het opleidingsbudget voor nieuwe werknemers?

Om de aanvangsperiode van een nieuwe medewerker zo vlot mogelijk te laten verlopen zijn degelijke opleidingsinspanningen noodzakelijk. Om deze inspanningen te ondersteunen is er extra opleidingsbudget voor deze groepen medewerkers die instromen:

 1. Na een IBO-contract of werkzoekendenproject van de VDAB

  Werknemers die instromen via een werkzoekendenproject van de VDAB (in samenwerking met Alimento) of via een IBO-contract (individuele beroepsopleiding).

 2. Na een traject alternerend/duaal leren

  Werknemers die instromen na een traject alternerend/duaal leren.

 3. Na uitzendarbeid

  Werknemers aangeworven na een uitzendcontract.

 4. Jongeren

  Werknemers die jonger zijn dan 26 jaar en minder dan één jaar in dienst zijn.

Welke opleidingen komen in aanmerking?

Voor alle opleidingen binnen het kader van het opleidingsbudget voor functiewijzing gelden ook de algemene voorwaarden van Alimento.

Bijkomende voorwaarden:

 1. Zowel individuele als groepstrajecten komen in aanmerking.
 2. Na werkzoekendenprojecten, ibo-contracten en trajecten alternerend/duaal leren geldt het instroombudget voor een periode van 12 maanden na de aanwerving.
 3. Voor (voormalige) uitzendkrachten geldt het instroombudget voor een periode van 12 maanden voorafgaand aan de aanwerving tot 12 maanden na de aanwerving.

Procedure

Om gebruik te kunnen maken van het opleidingsbudget voor nieuwe werknemers vul je rechts aanvraagformulier in voor aanvang van de eerste opleidingsmodule. Als je voor meerdere werknemers dit budget wil aanvragen moet je voor elke medewerker een apart formulier invullen of kan je via mail aan de adviseur op deze pagina een Word-versie van het document aanvragen. De aanvraag wordt intern beoordeeld. Je krijgt binnen de twee weken nieuws over een eventuele goedkeuring. De extra tussenkomsten staan vermeld in de bevestigingsbrief van de uitbetaling.

Contacteer voor meer info

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven