De voedingsindustrie wordt gekenmerkt door diversiteit op vele vlakken. Diverse producten, veel soorten bedrijven, een variëteit aan beroepen en functies, werknemers uit alle windstreken.
Een divers personeelsbestand kan een grote meerwaarde voor je bedrijf betekenen. Verschillende medewerkers brengen verschillende ervaringen, visies, talenten en achtergronden mee naar de werkvloer. Maar hoe laat je diversiteit renderen?
Hoe kan je de verschillen optimaal inzetten in je bedrijf? Hoe kunnen we beter samenwerken in diversiteit? En wat als het toch misgaat? Hoe overkomen we taalbarrières? Hoe gaan we om met -ismes in een team?
Voor welke ondersteuning kan je terecht bij Alimento?
- Onze adviseurs staan tot jouw dienst om je informatie te verschaffen over omkaderende initiatieven om drempels weg te werken en te komen tot een goede samenwerking tussen alle medewerkers. Welke stappen zijn nuttig en welke financiële ondersteuning is mogelijk? Een greep uit de mogelijkheden:
- Opleidingen voor werknemers: ‘Nederlands op de werkvloer’, sensibilisering hygiëne en voedselveiligheid, arbeidsveiligheid op maat van kansengroepen, attitudetraining, samenwerking op de werkvoer, peter/meterschap,…
- Opleidingen voor leidinggevenden: interculturele communicatie, intergenerationele communicatie, leidinggeven en communicatie, coachen van een team, het voeren van functioneringsgesprekken- en evaluatiegesprekken
- Instroombegeleiding voor nieuwe medewerkers
- Andere HR-initiatieven: HR-scan, het uitwerken van een onthaalbeleid (bijvoorbeeld onthaalbrochure in klare taal), ontwikkelen van een gepast opleidingsbeleid, functionerings- en evaluatiebeleid, het uitwerken van eenvoudige werkinstructiefiches (met foto’s en pictogrammen), kennisborging oudere werknemers,…
- Externe consultants kunnen jou helpen om de HR-initiatieven concreet te maken. Je kan hiervoor beroep doen op het adviesbudget van Alimento.
- We bevelen een aantal praktische tools aan die inspirerend werken en waarmee je zelf aan de slag kan gaan:
- Brochures ‘Lekker divers’ en ‘Hoe werkvloer en opleiding toegankelijk maken voor laaggeletterden? Praktijkvoorbeelden uit de voedingsindustrie"
- Www.ediv.be: online tool/online opleiding voor managers en HR-verantwoordelijken over de non-discriminatiewetgeving
- www.werkenaangeletterdheid.be: meer informatie, tools en goede praktijken voor bedrijven en opleiders die te maken krijgen met laaggeletterde werknemers
- Op www.beteronthaal.be: tips voor een onthaalbeleid dat rekening houdt met kansengroepen
- Diversiteit: methodologische handleiding
- Intersectorale handleiding Non-Discriminatiecode