Geen klein bier, Brouwerij Martens in het Limburgse Bocholt. Het familiebedrijf haalt in België de op twee na hoogste productiecapaciteit. Toch kan het beter. Daarvoor trekt Martens een blik specialisten open van eigen brouwerij. Ze verhoogden de productie met liefst 5 procent in nog geen drie maanden tijd. Hun codenaam? BLITS.
BLITS staat voor Begeleid Leren In Teams. De focus ligt op de overdracht van kennis die aanwezig is bij de eigen medewerkers. Geen klassieke opleiding dus, waarvan het rendement vaak laag blijft. Wel leerteams waarin de deelnemers samen een probleem op de werkvloer aanpakken. Bij Brouwerij Martens was dat de manke samenwerking aan de bliklijn.
Blik op de bliklijn
Vijf ploegen, een volcontinue bediening, tien verschillende verpakkingen en evenveel instellingen van de bliklijn: hét recept voor problemen. Tim Van de Paar, productieleider bij Brouwerij Martens: “Vooral bij het omstellen van de lijn liep het vaak fout. En dat stelde de samenwerking regelmatig op de proef, zowel tussen de ploegen onderling als met de technische dienst. Gevolg? Minder efficiëntie. Terwijl we net het rendement wilden opdrijven. Hoog tijd dus om actie te ondernemen.”
Teamleren is BLITS
Brouwerij Martens vindt niet meteen een gespecialiseerde opleiding voor deze uitdaging. Tot ze kennismaken met BLITS. Tim: “We zagen wel iets in de BLITS-aanpak. Want er ís veel kennis aanwezig op de werkvloer. Maar hoe benut je die optimaal? BLITS legt geen top-down richtlijnen op, maar laat onze eigen medewerkers aan bod komen. Dat creëert een stevig draagvlak. De medewerking aan het BLITS-team gebeurt ook volledig vrijwillig. We hebben een goede mix van shiftleaders, technici, hr-medewerkers en de productieleider. Samen goed voor acht deelnemers.”
BLITS blijkt voltreffer
In een BLITS-team bestaat er geen hiërarchie. Dat schept een veilig gevoel. Iedereen mag iets op tafel gooien. Alles is bespreekbaar. Zo krijg je een fair samenspel tussen de ploegen, de productie, de planning en de technische dienst. Tim: “Om alles in goede banen te leiden, doen we een beroep op een externe facilitator: Herman Van Esbroeck. Herman is geen bierspecialist of specialist in productietechnieken. Hij is veeleer een pedagoog met BLITS-ervaring. En vooral de juiste persoon "to get the job done.”
Diagnose: bedrijfsblindheid
Het grote voordeel van een externe facilitator? Hij bekijkt de zaken onbevangen en neutraal. Tim: “Herman durft bestaande procedures en gewoonten in vraag te stellen. Wij staan daarvoor soms te dicht bij ons bedrijf. Hij zorgt er ook voor dat iedereen aan bod komt. Bovendien houdt hij het tempo hoog. Zo verloopt elke sessie van anderhalf uur heel productief. De eerste sessies vragen wel wat geduld: het is zoeken en aftasten. Maar deze fase is nodig om vertrouwen en openheid te creëren. We hebben nu acht bijeenkomsten achter de rug en pakken uit met de eerste resultaten.”
Brouwen aan de toekomst
5 procent rendementsverhoging: over een blits resultaat gesproken! Toch verheugt Tim zich vooral over de onzichtbare veranderingen: “De communicatie en verstandhouding tussen de ploegen is veel verbeterd. Er is ook meer samenwerking met de technische dienst en de planning. Dat zorgt voor een goed draagvlak om de afgesproken veranderingen te implementeren op de werkvloer.”Mission accomplished?" Tim: “Nee, we zijn nog niet klaar met BLITS. Onze doelstelling is 10 procent rendementsverhoging. Dus doen we verder. Eerst op dezelfde bliklijn, maar met een andere werkpost. Later ook op andere lijnen.” Wordt vervolgd!
Klaar voor extra rendement?
Ook u hebt baat bij BLITS. Alimento ondersteunt u graag om een gepast traject uit te dokteren. Neem contact op met Herbert Matthys.