Kim’s Chocolates pronkt met de modernste faciliteiten en verwerkingstechnologieën. Bovendien verloopt alles zo groen mogelijk, van elektriciteitsvoorziening tot afvoer van afvalwater. Hoe BLITS kan een chocoladefabriek zijn? “Héél BLITS”, vertelt productiedirecteur Jan Van Rompaey – de Willy Wonka van Kim’s Chocolates. “Zeker voor de opleiding van het personeel.”

Als de productielijn stilvalt …

Zoals de meeste (chocolade)bedrijven kent Kim’s Chocolates geregeld piekmomenten. Dan draait de productie op volle toeren. Vroeger liep dat niet altijd even gesmeerd. De ploegwissels haperden, of de reiniging van de productielijnen gebeurde te traag. De werkinstructies boden geen uitkomst: ze weken te vaak af van de reële situaties op de werkvloer. En ook de interne opleidingen kregen het probleem niet gefikst. Resultaat? Een te hoge foutenlast. Jan Van Rompaey: “Dat was voor ons het signaal om het anders aan te pakken. Alleen bestond voor dit probleem geen pasklare oplossing of opleiding. Daarom gingen we voluit voor BLITS.”

Begeleid leren in teams

BLITS staat voor ‘Begeleid Leren In Teams’, een kort, maar intensief project met een duidelijk doel. Inpakverantwoordelijke Dirk Bronckaars was lid van het BLITS-team: “Een sessie mag niet te lang duren. Twee uur is meer dan genoeg, want de band blijft intussen draaien. En na zes sessies moet er resultaat zijn. Anders krijgen de teamleden het gevoel dat het blijft aanmodderen. En BLITS gebeurt niet op een stoel, maar op de productievloer.” Een BLITS-team heeft een groot vertrouwen nodig om te slagen. Michael Van Ruymbeke getuigt: “Als lijnverantwoordelijke kreeg ik een plaats in het BLITS-team. Van in het begin was het duidelijk dat daar geen hiërarchie bestond. Alle vragen en opmerkingen mochten op tafel komen. We hadden vertrouwen en respect voor elkaar.”

Samenstelling team cruciaal

Opvallend: er zat geen directielid in het BLITS-team, zelfs geen productiedirecteur. Jan Van Rompaey: “We zochten en vonden een goede mix van ervaring, technische competenties en administratieve ondersteuning – iedereen met zijn eigen expertise en aanpak. Zonder iemand van de directie, ja. We deden wel een beroep op een externe begeleider: Herman Van Esbroeck. Hij is geen chocolade-expert, en ook geen technisch expert. Het voordeel? Hij stelt onbevooroordeeld vragen en toont zijn ‘verwondering’. Zo zwengelt hij de dynamiek aan, en stimuleert hij iedereen om aan bod te komen.” De externe begeleider zorgde ook voor regelmaat. Michael Van Ruymbeke: “Herman kwam een keer per week, op maandag, van 13 tot 15 uur. Dan schoven we het werk opzij en concentreerden we ons twee uur op het BLITS-project – zonder excuses.”

Getest en goedgekeurd door iedereen

Na zes BLITS-sessies lag het resultaat op tafel: de instructiefiches. Dirk Bronckaars: “De fiches houden rekening met de logische flow van elke dienst. We lieten ze ook testen op de werkvloer. Met die feedback verfijnden we ze tot in het detail. Resultaat? Een uniforme aanpak waarin iedereen zich kan terugvinden.” En hoe gaat het nu verder? Jan Van Rompaey: “BLITS moet blijven bestaan, dat vindt iedereen bij Kim’s Chocolates. Daarom is er nu de piloot-BLITS-groep. Die garandeert de werking van andere BLITS-teams. Er is geen externe begeleider meer, al zorgt Herman wel nog voor de coaching van de nieuwe BLITS-leden. Het is ook belangrijk om de afgesproken werkwijze te ‘borgen’ en de instructiefiches regelmatig te herzien. Tot slot besliste Kim’s Chocolates om een interne trainer vrij te stellen voor de opvolging van BLITS.”

BLITS werkt!

Jan Van Rompaey: “Iedereen kent BLITS. De aanpak is een begrip geworden en maakt voortaan deel uit van het beleid van Kim’s Chocolates. Het schudt slapende vermogens wakker door medewerkers écht te betrekken en verantwoordelijkheid te geven. Zo realiseren we een breed draagvlak voor een uniforme aanpak.”

Wilt je BLITS ook in jouw bedrijf? Alimento geeft je graag meer info over de aanpak en financiering van uw BLITS-project. Neem contact op met Herbert Matthys.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven