Doelgroep
Productie operatoren, lijnverantwoordelijken en medewerkers technische dienst met een niet-microbiologische achtergrond.
Doelstelling
De juiste basisinzichten verwerven inzake (groei van) micro-organismen en de processen die deze groei beïnvloeden.
Er wordt ingegaan op de definitie van 'correct verhitten' (pasteuriseren, steriliseren) en belangrijke factoren die invloed hebben op deze processen.
Tevens wordt de snelkoeling onder de loep genomen en wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk: wat is het belang van deze processen op de werkvloer, hoe en waarom controleren, wat en waarom CCP’s?
Voorkennis
Geen voorkennis van microbiologie vereist.
Inhoud
- Inleiding en kennismaking met levensmiddelenmicrobiologie
- wat zijn micro-organismen
- levensmiddelen microbiologie: nuttige micro-organismen, bedervers, hygiëne indicatoren
- Groei van micro-organismen en factoren die groei beïnvloeden
- hoe groeien micro-organismen
- welke factoren beïnvloeden deze groei (pH, aw-waarde, gas, temperatuur, …)
- Pasteurisatie, sterilisatie & snelkoeling: opfrissing basisprincipes
- wat is pasteurisatie versus wat is sterilisatie
- belangrijke factoren die verhitting- en snelkoelprocessen beïnvloeden
- Link naar de praktijk
- monitoring van de belangrijke factoren
- hoe en waarom controleren
- wat en waarom CCP’s
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.
Duur
1 dag