Marieke behaalde in juni 2015 haar diploma Master of science in de biowetenschappen, met als afstudeerrichting voedingsindustrie. Amper drie maanden later kreeg ze de unieke kans om als Young Potential bij de R & D-afdeling van Ter Beke van start te gaan. Ze ondertekende een contract van onbepaalde duur. Eind augustus 2017 hoopt ze een permanente functie bij Ter Beke te krijgen.

Marieke_1

Young Potentials bij Ter Beke

Ter Beke is een innoverende Belgische verse voedingsgroep die haar assortiment commercialiseert in 10 Europese landen. De groep heeft twee kernactiviteiten, nl. vleeswaren en versbereide gerechten, beschikt over 7 industriële vestigingen in België en Nederland en telt ongeveer 1650 medewerkers, waaronder Marieke. Ze maakt deel uit van het Young Potentials-project en krijgt de kans om bij drie vestigingen van de groep ervaring op te doen. Samen met Marieke gingen ook Martin en Ellen aan de slag. Martin behaalde het diploma bedrijfskunde en agribusiness, Ellen is master in de marketing.

Waarom Young Potentials?

Het jongerenproject is erop gericht om van elkaar te leren en elkaar te inspireren: de pas afgestudeerde masters aan de ene kant en het bedrijf en zijn medewerkers aan de andere kant. Bij Ter Beke ziet men in dat jonge getalenteerde masters een vernieuwende kijk op het bedrijf en zijn producten, maar ook bv. op de marketingstrategie kunnen werpen. Marieke krijgt per zesmaandelijkse fase een project toegewezen. Daarnaast volgt ze samen met Martin en Ellen een gemeenschappelijk project op. Uiteraard kunnen de jonge leeuwen voor feedback of advies steeds terecht bij hun collega’s, die maar al te graag als klankbord fungeren.

Het belang van een goed gekozen stageplaats

 

Interview met Marieke, stagiair bij Ter Beke

Voorafgaand aan haar job bij Ter Beke doorliep Marieke uiteraard enkele stages. We vroegen wat volgens haar de troeven voor een werkgever zijn om met stagiairs in zee te gaan. We laten je meegenieten van haar enthousiasme en onthouden vooral haar nuttige tips.

Marieke: Mijn masterstage liep ik bij Barry Callebaut en ik kan wel zeggen dat mijn kennismaking met de sector meteen een succesverhaal was! Ik heb er ontzettend veel geleerd. Het was ook de eerste keer dat ik een bedrijf an sich leerde kennen. Hoe ziet een werkdag eruit? Hoe verlopen vergaderingen?, …

Eerder had ik – binnen mijn PBA voedings- en dieetkunde - stage gelopen in een ziekenhuis en daar mocht ik enkel de maaltijdbevraging bij patiënten uitvoeren. Niets meer dan dat. Had ik daarvoor zo lang gestudeerd? Dit voldeed helemaal niet aan mijn verwachtingen.

Wat zijn daarnaast volgens jou de troeven voor een werkgever om met stagiairs in zee te gaan? Heb je stagetips voor bedrijfsleiders of HR-verantwoordelijken?

Marieke: Via een stage leren jongeren je bedrijf kennen en ze praten erover met familie en vrienden. Dat is gratis reclame.

Je kan een stagiair beschouwen als een extra werkkracht! Veel hangt natuurlijk af van hoe je je als stagiair positioneert: je kan louter uitvoerend willen werken, maar je kan ook tonen dat je hard wil gaan en effectief dingen wil realiseren. Ik ben zo iemand. Ik wil mijn eigen uitdagingen aangaan en groeien en dat wil Ter Beke bijvoorbeeld ook, vandaar waarschijnlijk onze ‘perfect match’ en het contract dat ik aangeboden kreeg!

Als werkgever kan je een stagiair een project laten afwerken waarvoor je anders een vast personeelslid zou inschakelen. Een gouden tip is volgens mij dat aan elke stage een daadwerkelijk project of een concrete taak gekoppeld moét worden. Pas dan is een stage écht nuttig. Geef dus geen vage of nutteloze opdrachten, want dat werkt enkel demotivatie in de hand.

Maak vooraf ook duidelijke afspraken. Als bepaalde bedrijfsgeheimen bv. een heikel punt vormen, kan je overeenkomen dat de stagiair niet alles hoeft te weten om zijn opdracht te volbrengen. Ik begrijp maar al te goed dat werkgevers bang zijn dat opgedane ideeën en informatie achteraf bij de concurrentie verzeild geraken. Daarom ook dat bedrijven niet altijd happig zijn op thesissen…

Even terug naar jouw job bij Ter Beke: Welke vaardigheden of karaktereigenschappen zijn volgens jou de belangrijkste om succesvol te zijn in je werk?

Marieke: Gedrevenheid, enthousiasme en passie! Kennis is eigenlijk van ondergeschikt belang. Uiteraard was die wel belangrijk om aangeworven te worden, maar nu gelden er andere prioriteiten.

“Een opleiding is pas nuttig als je er daarna ook
effectief iets mee kan doen. Je droomt er toch van
om je bedrijf mee te laten groeien!”

 

Welke opleidingen zou je in de toekomst graag nog volgen?

Marieke: Momenteel volg ik een opleiding ‘Innovatie in de voedingstechnologie’ en ook ‘Projectmanagement’ staat al ingepland. Het opleidingsbeleid van Ter Beke loopt naar mijn gevoel heel vlot, men staat ervoor open en moedigt het aan. Tenslotte komt het toch je bedrijf ten goede als jij je bijschoolt, niet?

Stond je als nieuwkomer bij Ter Beke onder de hoede van een meter of peter?

Marieke: Bij de arbeiders bestaat zo’n mentorschap effectief. Bij de bedienden loopt het enigszins anders : je komt sowieso in een team terecht en kan dus altijd bij je collega’s te rade. In september van dit jaar start er waarschijnlijk een nieuwe Young Potential en ik zou het een fijn idee vinden om van hem/haar meter te worden. Ik ben hier voorstander van omdat ik vind dat een mentor je kan leren omgaan met de vrijheid die je plots krijgt. Bovendien verkort het ongetwijfeld je inwerktijd.

DSC07687 web_klein.jpgDSC07689 web_klein.jpg

Jongerenbudget Alimento
Heb jij werknemers jonger dan 26 jaar in dienst? Zijn ze op dit ogenblik minder dan 12 maanden bij jou aan de slag en laat je ze graag opleiden via Alimento?

Check dan ons jongerenbudget van 2.500 euro.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Onderwijs

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven