Alimento, Flanders’ FOOD en Flanders Synergy sloegen de handen ineen en creëerden Workplace Innovation for the Food Industry 2020. Via dit project ontdekken voedingsbedrijven de meerwaarde van een ‘innovatieve’ arbeidsorganisatie. ‘Innovatief’ organiseren gebeurt niet in afdelingen zoals traditioneel wordt gedaan, maar vertrekt vanuit het productieproces waarbij de werkvloer meer autonomie krijgt. Zowel werkgever als werknemer plukken hier de vruchten van. Het verhoogt het rendement, de kwaliteit en de reactiesnelheid, maar ook de jobmotivatie en -fierheid stijgen erdoor.

 

Intensieve begeleiding

 

Het project loopt nu een jaar en al vijftien bedrijven gingen er vol enthousiasme mee van start. Een deel daarvan zijn groeibedrijven, zoals Delino en La Vie Est Belle, die door hun expansie voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Dit soort bedrijven zoeken naar manieren om hun medewerkers mee te krijgen in hun groeispurt. Ze vragen zich af of er nu leidinggevenden moeten worden aangesteld en hoe ze dit het best doen. Voor die bedrijven is het ook belangrijk om te weten hoe ze hun troeven - zoals flexibiliteit en klantvriendelijkheid -  in deze nieuwe realiteit kunnen blijven behouden.

 

Ook grotere spelers vinden inspiratie via WIFI2020; om hun positie te handhaven of om nog verder te groeien. Bij Vandemoortele bijvoorbeeld draagt men operational excellence hoog in het vaandel. Een structuur met vele afdelingen die eigen is aan grote bedrijven kan voor knelpunten zorgen op het vlak van communicatie, samenwerking en problemsolving. En ook op de werkvloer kan het soms beter, met meer betrokkenheid en naleving van de regels en procedures.

 

Iets voor jouw bedrijf? Op 16 mei 2018 start een nieuw innovatielab arbeidsorganisatie met als thema: ‘Innoveren kan je leren’. Tijdens vier sessies, die worden gehouden ‘ten huize van’ een productiebedrijf, nemen we je bedrijfseigen arbeidsorganisatie onder de loep. Je wordt er op weg gezet om je bedrijf efficiënter en flexibeler te organiseren, en meer betrokkenheid en eigenaarschap op de werkvloer te creëren.

Info en inschrijving

Contacteer voor meer info

Terug naar boven