Al bijna 35 jaar lang maakt Delino de fijnste sauzen. Dit familiebedrijf uit Knokke tekende voor een langdurig traject binnen het innovatielab. Binnen dit traject worden de zaakvoerders en hun dertigtal medewerkers begeleid om te evolueren naar een organisatie met een doordachtere teamwerking en meer jobautonomie.

Delino is in volle expansie en na een forse klim mikt het de komende drie jaar op jaarlijks 5% extra groei. Zaakvoerder Stefanie Denys: “We hebben al heel wat geautomatiseerd en willen hierin verdergaan. Er komt ook een nieuwe productiehal en we moeten meer mankrachten inzetten. We vragen ons af hoe we nieuwkomers het best inschakelen en hoe we van onze mensen een echt team kunnen maken. Hoe creëer je een context waarin elke medewerker eigenaarschap toont, collegiaal samenwerkt en voldoening haalt uit het werk?”

Teamgeest gezocht

De arbeidsorganisatie binnen dit groeibedrijf loopt niet altijd even vlot en daarom ging men op zoek naar begeleiding. “Door de uitbreiding en verdere automatisering worden we op het vlak van teamwerking uitgedaagd”, verduidelijkt Stefanie. “Het werken in verschillende zones maakt samenwerken soms moeilijk, omdat je letterlijk gescheiden bent van je collega’s. Bovendien was er recent nogal wat personeelsverloop waardoor het weer zoeken is naar een goede samenwerking. We willen inzichten, tools en praktische tips om problemen samen met de mensen zelf aan te pakken.”

Goeste in meer

Na de kick-off in mei 2017 vloog Delino erin. Er werd een projectteam met medewerkers vanuit alle geledingen samengesteld. Eerst werden de visie en waarden scherp gesteld, wat meteen een klinkende slogan opleverde: GOESTE. Dat werd de werknaam van hun project om naar een innovatieve arbeidsorganisatie te gaan. ‘GOESTE’ staat voor: Gedreven, Open, Eer, Samen, Talent en Energie. De basis was gelegd. Kort daarop werd de productie een dag stilgelegd om iedereen onder te dompelen in een heus GOESTE-bad.

Elkaar beter kennen

Op de teamdag leerden de werknemers via workshops hoe belangrijk samenwerken is en wat een andere manier van werken teweeg kan brengen. Zo werd onder meer het simulatiespel Werkblokken gespeeld (red.: hierover lees je meer in het artikel over Vandemoortele) en werden de visie en waarden concreet gemaakt. Belangrijk was ook dat iedereen elkaar beter leerde kennen. Elke werknemer kreeg de opdracht om een persoonlijk voorwerp mee te brengen, om zo een andere kant van zichzelf te laten zien. Onvermoede talenten, hobby’s en interesses kwamen naar boven: van een vrouw met duiken als passie tot een man die bijna profvoetballer werd.

De toon werd gezet, maar Delino heeft nog heel wat werk voor de boeg om de toekomstige organisatie vorm te geven. Met de uitbreiding van de site probeert men trouwens het ijzer te smeden nu het heet is. Het nieuwe gebouw zal zo ingericht worden dat het samenwerking ten goede komt. Een mooi en ambitieus pad ligt voor hen!

Het 'Innovatielab: anders organiseren'

Tijdens vier praktische sessies buigen de deelnemende bedrijven zich over acht sleutelelementen. Elk bedrijf wordt een opdracht toegewezen waarvoor ze eerst het probleem moeten analyseren en vervolgens een actieplan moeten opstellen.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven