Even een open deur intrappen: nee, we vinden geen goed geschoold technisch personeel, we moeten roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig zijn er externe hulpmiddelen om de productiemedewerkers te behoeden voor dure flaters. Of beter nog: die ervoor zorgen dat ze kleine storingen zelf kunnen verhelpen en indien nodig de productielijn zelfstandig kunnen omschakelen. Een goede instructiefiche doet wonderen!

Time is money

Niets zo vervelend als een productielijn die alweer stilligt omwille van een – vaak kleine – storing. 
En dat wachten op die technieker duurt toch ook altijd zo lang. Toch zijn er tal van probleempjes, zeg maar futiliteiten, die ook door technisch ongeschoolde medewerkers kunnen opgelost worden. Een nuttig hulpmiddel daarvoor zijn ‘instructiefiches’.

Dergelijke op maat uitgewerkte instructiefiches helpen minder ervaren productiemedewerkers of operatoren op de werkvloer. Dit is vooral zeer handig bij de minder routineuze taken.

Hoe begin je eraan?

Een externe consultant werkt in samenspraak met onderhoudsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken of lijnverantwoordelijken de juiste instructiefiches uit. Waarom een buitenstaander? Voor de eigen technici of productieverantwoordelijke lijkt alles altijd o zo evident waardoor er vaak essentiële stappen overgeslagen worden. Een ervaren opleider met pedagogische skills zorgt ervoor dat niets over het hoofd gezien wordt en – vooral – dat de informatie door iedereen in een oogopslag begrepen kan worden. De fiches zelf worden dan afgedrukt en geplastificeerd of via een tablet ter beschikking gesteld.

Wanneer zijn instructiefiches nuttig?

  • Informatie op maat van bepaalde installaties,
  • Hoe gebeurt het omstellen van een productie/verpakkingslijn?
  • Wat bij uitzonderlijke situaties/ onvoorziene omstandigheden?
  • Hoe omgaan met de klassieke fouten of valkuilen?

Dankzij de instructiefiches kunnen ook nieuwe of minder ervaren medewerkers zelfstandig werken. Dat vinden de ervaren collega’s en ploegbazen meestal heel fijn!

Interesse?

Leer hier instructiefiches opstellen.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven