Samenvatting
Na deze opleiding kennen de cursisten de begrippen en grondslagen van stoomtechnieken en begrijpen ze de werking van de apparatuur en installaties.

Doelgroep
Technici die niet goed vertrouwd zijn met stoominstallaties.

Doelstelling
Na de opleiding kennen de cursisten de begrippen en grondslagen van de stoomtechnieken en begrijpen ze de werking van de apparatuur en installaties.

Voorkennis
Niveau Hoger Secundair Technisch mechanica of gelijkwaardig.

Inhoud-Diverse modules:

Inleiding
Wat is stoom? Verzadigde stoom, oververhitte stoom, revaporisatiestoom,
stoomzuiverheid, stoomkwaliteit, condenspotten, condensaatpompen, pompcondenspotten.

Module Ketelhuis
Reglementering en richtlijnen rond veiligheidsapparatuur, normen en richtlijnen, ketelwater – ketelvoeding, waterkwaliteit, voedingstanken - thermische ontgassers, niveauregeling, stoomketel types, stoomketel bodemspui, stoomketel deconcentratiespui, spuitank, energiebesparingen.

Module Meet- en Regeltechniek
Autonome regelsystemen temperatuur & druk, veiligheidsklep types, selectie & dimensionering, veiligheidsklep montage, EL & EL-PN regelkleppen, inleiding in de regeltechniek, regeltoepassingen, debietmetingen.

Module Onderhoud en Herstelling
Condenspotten, controle condenspotten, drukregelaars, veiligheidskleppen, regelkleppen.

Module Ontwerp en Berekening
Basisprincipes van het ontwerp van een stoominstallatie, berekenen van (a.d.h.v. Een gevalstudie), stoomleidingen, condensaatleidingen, condenspotten, condensaatpompen, warmtewisselaars, regelkleppen, drukreduceertoestellen, veiligheidskleppen, luchtbevochtigers, revaporisatievaten.

Module Energiemanagement
Basisbegrippen stoom, ketelrendement, bepaling stoomkost, energiemetingen, energiebesparingen in het ketelhuis, energiebesparing bij stoomdistributie, condensaatrecuperatie, hergebruik van revaporisatiestoom, andere besparingen.

Praktisch

Locatie
Brasschaat
Referentie
IPV/202/43/0610/24026/01
Tussenkomst
130 EUR/dag/dlnr (max 390/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Lesgevers
ACTA
Praktische info
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Herbert Matthys

Adviseur
0473/654.276
Terug naar boven