Samenvatting
Theoretische en praktijkkennis rond tarwevermaling. Het praktische gebeurt via een graanreinigingsinstallatie en een Bühler-maalautomaat; ook is er een kwaliteitsbeoordeling van inkomende tarwe via analyse van het vochtgehalte en hectolitergewicht.
Doelgroep
(Assistent)productieoperatoren en/of verantwoordelijken … uit de sector maalderij.
Doelstelling
Verstrekken van theoretische en praktische kennis rond de tarwevermaling.
Inhoud
- grondstof tarwe: kwalitatieve aspecten, voedselveiligheidsaspecten
- tarwe-ontvangstanalyse en kwaliteitsbeoordeling: vochtgehalte, hectolitergewicht, eiwitanalyse, onzuiverheden, Zeleny, Hagberg, …
- tarwe-reiniging, tarwe-opslag
- het verwerken van tarwe tot bloem en bijproducten
- het conditioneren: belang
- het vermalen:
- structuur van een industriële bloemmolen
- theoretische werking van de verschillende productiestappen
- walsen
- zeven
- voedselveiligheidsaspecten van tarwevermaling
- het samenstellen van commerciële bloem:
- mengen van bloemtypes
- gebruik van additieven:
- mout, vitamine C, gluten, enzymen, ….: nut en werking, dosering
- praktische benadering via graanreinigingsinstallatie en Bühler maalautomaat, kwaliteitsbeoordeling van inkomende tarwe via analyse van vocht en hectolitergewicht.
Duur
2 dagen
Praktisch
10u theorie en 2u praktijk