Samenvatting
Verwerven van basiskennis rond de grondstoffen en het fabricageproces van chocolade waarbij praktisch inzicht centraal staat.

Doelgroep
(Beginnende) (lijn-)operatoren in de chocolade-industrie

Doelstelling
Verwerven van de basiskennis rond de grondstoffen en het fabricageproces van chocolade

Inhoud

  • Cacaobonen: herkomst, soorten en teelt, bloei, samenstelling, fermentatie, drogen
  • Cacaomassa: van cacaoboon tot cacaomassa
  • Cacaoboter: van cacaomassa tot cacaoboter
  • Cacaopoeder: van cacaomassa tot cacaopoeder, kwaliteitseisen
  • Chocoladegrondstoffen: massa, boter, suiker, melkpoeder, lactose, weipoeder, melkvet, aromastoffen, emulgatoren, andere...
  • Chocoladeproductie: doseren, mengen, walsen, concheren, opslag
  • Tempereren: invloedsfactoren, stappen, schroef, batch, meerstaps, controle, …
  • Enroberen: proces, laagdikte, …
  • Mouleren: volle, gevulde (shell, vulling, afdekken), ontvormen
  • Decoreren
  • Koelen
  • Kwaliteitsbeheersing: smeltgedrag in de monf, “fat" blooming, glans-mat, breekvastheid, "sugar"blooming, houdbaarheid, viscositeit en vloeibaarheid, ...
  • Kwaliteitsparameters: vetgehalte, invloed emulgator, viscositeit, vocht, fijnheid, tempereergraad

De opleiding gaat door vanaf 5 inschrijvingen.

Duur
2 dagen

Data
nog te bepalen

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Syntra Berchem-Opleidingscentrum Alimento
Borsbeeksebrug 32 - 2600 BERCHEM (Tel 03 230 20 72)
Referentie
IPV/242/41/2102/74762/01
Prijs
Gratis voor leerkrachten, TA en TAC, actief in voedingsrichtingen en modules voeding.
Tijdsduur
16 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
09u00-17u00, met lunch
Aantal inschrijvingen
0/7
Lesgevers
Jan Vanderghote (IPV BEDIENDEN)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven