Samenvatting
Verwerven van basiskennis rond de grondstoffen en het fabricageproces van chocolade waarbij praktisch inzicht centraal staat.
Doelgroep
(Beginnende) (lijn-)operatoren in de chocolade-industrie
Doelstelling
Verwerven van de basiskennis rond de grondstoffen en het fabricageproces van chocolade
Inhoud
- Cacaobonen: herkomst, soorten en teelt, bloei, samenstelling, fermentatie, drogen
- Cacaomassa: van cacaoboon tot cacaomassa
- Cacaoboter: van cacaomassa tot cacaoboter
- Cacaopoeder: van cacaomassa tot cacaopoeder, kwaliteitseisen
- Chocoladegrondstoffen: massa, boter, suiker, melkpoeder, lactose, weipoeder, melkvet, aromastoffen, emulgatoren, andere...
- Chocoladeproductie: doseren, mengen, walsen, concheren, opslag
- Tempereren: invloedsfactoren, stappen, schroef, batch, meerstaps, controle, …
- Enroberen: proces, laagdikte, …
- Mouleren: volle, gevulde (shell, vulling, afdekken), ontvormen
- Decoreren
- Koelen
- Kwaliteitsbeheersing: smeltgedrag in de monf, “fat" blooming, glans-mat, breekvastheid, "sugar"blooming, houdbaarheid, viscositeit en vloeibaarheid, ...
- Kwaliteitsparameters: vetgehalte, invloed emulgator, viscositeit, vocht, fijnheid, tempereergraad
De opleiding gaat door vanaf 5 inschrijvingen.
Duur
2 dagen
Data
nog te bepalen