In elke sector waar met dieren wordt omgegaan, is dierenwelzijn van belang. Zeker ook binnen de veehouderij is het een belangrijk aandachtspunt in elke stap van het productieproces. Zodoende geldt dit ook specifiek voor het slachtproces, gaande van de aankomst van de dieren in het slachthuis tot aan het kelen en verbloeden van de dieren.


De Europese verordening EG/1099/2009 inzake de bescherming van dieren bij het doden geeft aan dat vanaf 1 januari 2013 alle slachthuizen die meer dan 1.000 grootvee-eenheden of meer dan 150.000 stuks pluimvee of konijnen per jaar slachten, een functionaris voor het dierenwelzijn in dienst moeten hebben. Deze functionaris zal erop toezien dat het hele slachtproces op een diervriendelijke manier plaatsvindt. De functionaris zal hierbij het gehele proces van dichtbij opvolgen. De taak van de functionaris is tevens het waarborgen van het dierenwelzijn zodat de officiële controles door het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid of de Inspectiedienst Dierenwelzijn van het Department Leefmilieu, Natuur en Energie zo optimaal kunnen verlopen met gunstig resultaat.


Slachthuisexploitanten dienen voor elk slachthuis een functionaris voor het dierenwelzijn aan te stellen, die hen bijstaat bij het naleven van de verplichtingen vastgelegd in de Europese verordening EG/1099/2009. Een functionaris dierenwelzijn kan actief zijn in meer dan één slachthuis.


De functionaris voor het dierenwelzijn kan slechts een getuigschrift van vakbekwaamheid behalen door een opleiding te volgen en vervolgens succesvol het examen af te leggen. In dit verband wordt er een opleiding georganiseerd over twee halve dagen, waarop aansluitend circa 2 weken later een individueel, mondeling examen kan afgelegd worden. Beide opleidingssessies moeten gevolgd worden vooraleer het examen kan worden afgelegd. Indien een deelnemer wordt vervangen moet dit vooraf gemeld worden.


Sinds 2014 dient ook het slachthuispersoneel dat levende dieren behandelt, een getuigschrift te behalen. Dat kan o.a. na het volgen van een (bedrijfsinterne) opleiding verzorgd door de functionaris dierenwelzijn verbonden aan het slachthuis waar ze werken. De deelnemers aan deze opleiding ‘Functionaris dierenwelzijn’ krijgen tijdens de opleiding alvast meer uitleg hierover.


Inhoud

  • Belang van het dierenwelzijn
  • Het behandelen en verzorgen van de dieren na de aankomst in het slachthuis
  • Het fixeren van dieren met het oog op bedwelmen of doden
  • Het bedwelmen van dieren
  • Het beoordelen van de effectiviteit van de bedwelming
  • Het aanhaken of optakelen van levende dieren
  • Het verbloeden van levende dieren
  • Het slachten volgens de ritus
  • Het doden van dieren
  • Alle courante in België geslachte diersoorten komen aan bod
  • De opleiding van en getuigschrift vakbekwaamheid van slachthuismedewerkers die in contact komen met levende dieren


Examen op 29/05/2024. Dit zal, voorbereiding inbegrepen, een goed uur duren. Vooraf wordt elke deelnemer door de trainer verwittigd wanneer hij/zij moet aanwezig zijn

Beide opleidingssessies moeten gevolgd worden vooraleer het examen kan worden afgelegd. Indien een deelnemer wordt vervangen moet dit vooraf gemeld worden.


Het didactisch materiaal (handboek dierenwelzijn) is inbegrepen in de kostprijs en zal overhandigd worden bij het begin van de cursus.

De opleiding en het bijhorende examen voor het behalen van een getuigschrift “Functionaris voor het dierenwelzijn" wordt verzorgd door medewerkers van de onderzoeksgroep Dier&Welzijn van KULeuven/Thomas More Kempen.


Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Hotel Van der Valk (Drongen)
Baarleveldstraat 2 - 9031 DRONGEN (Tel 09 22 674 32)
Referentie
IPV/241/42/2104/86447/01
Prijs
210 EUR per deelnemer
Tijdsduur
10,5 uur, geen VOV
Startdatum
08/05/2024
Datums
08/05/2024, 15/05/2024, 29/05/2024
Uren
13h30-17h00, Inclusief koffie
Aantal inschrijvingen
6/12
Lesgevers
Jos Van Thielen (Katholieke Hogeschool der Kempen (Thomas More))
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven