Samenvatting
In deze training krijg je praktische handvatten over de essentiële aspecten van een succesvol ondersteunend re-integratietraject.
Via coachende gesprekstechnieken leer je open en transparante gesprekken voeren.

Inleidende tekst
Als leidinggevende heb je een cruciale rol in het succes van een re-integratietraject voor een medewerker die terugkeert na een periode van ziekte of afwezigheid door arbeidsongeschiktheid. Een effectieve begeleiding tijdens dit proces kan niet alleen de re-integratie bevorderen, maar ook de werknemer helpen zich weer gewaardeerd en betrokken te voelen in het werk. Door actief een ondersteunende rol te vervullen,
draag je als leidinggevende bij aan een succesvolle terugkeer van de medewerker en versterk je het welzijn en de veerkracht van het hele team.In deze interactieve training krijg je praktische handvatten over de essentiële
aspecten van een succesvol ondersteunend re-integratietraject.

Doelstellingen
Na deze training heb je geleerd om via coachende gesprekstechnieken te peilen naar verwachtingen, behoeften, doelen en mogelijke interne of externe belemmeringen in een open en transparant gesprek. Je hanteert een directe communicatielijn met verschillende partijen op een constructieve manier. Je creëert een supportief
teamklimaat en moedigt een houding van begrip en solidariteit aan. Je monitort de voortgang op een efficiënte manier en bent in staat om een flexibele aanpak op maat te hanteren.

Doelgroep
Voor leidinggevenden en teamleaders die effectief willen inzetten op een succesvolle re-integratie en een positief werkklimaat willen bevorderen.

Programma
Empathische communicatielijn
Welke gesprekken zijn waar en wanneer nodig zijn in het traject en in welke setting?
Je ontdekt de verschillende aspecten die aan bod moeten komen en hoe je via bepaalde gesprekstechnieken veiligheid en een sfeer van vertrouwen kan scheppen.
Hoe bespreek je realistische verwachtingen die de duurzame terugkeer van de werknemer kan bevorderen?

Jobcrafting
Op welke vlakken kan je aanpassingen doorvoeren in een individuele aanpak? We kijken naar wat taakcrafting, relationele crafting, cognitieve crafting en contextuele crafting kan inhouden.

Positief, ondersteunend werkklimaat
Hoe betrek je het gehele team in de re-integratie van de werknemer? Via het kader van het communicatievierluik creëer je op transparante wijze bewustwording onder de collega’s en richt je je op sensibilisering van het belang van een succesvolle reintegratie.

Samenwerking met bedrijfsarts en HR
We bekijken hoe je nauw kan samenwerken met de HR-afdeling en de bedrijfsarts om ervoor te zorgen dat het re-integratieproces volgens de wet- en regelgeving verloopt. Hoe informeer je de betrokken partijen over de voortgang en eventuele aanpassingen die nodig zijn?

Meten is weten
Op welke manier monitor je de voortgang van het re-integratieproces? Je leert welke inhoud belangrijk is in een evaluatiegesprek en met welke regelmaat deze kunnen ingepland worden. Hoe beoordeel je of de gestelde doelen bereikt worden en op welke manier peil je constructief naar het verloop bij de werknemer zelf?

Aanpak
Vanuit de positieve psychologie kijken we naar de ondersteunende rol van een leidinggevende in een re-integratietraject. De training zal praktische oefeningen bevatten waarbij je via cases leert om een coachend gesprek te hanteren.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Eskimofabriek
Wiedauwkaai 23 E - 9000 GENT (Tel )
Referentie
MTO/241/44/1079/84303/01
Prijs
150 EUR per deelnemer
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Startdatum
10/06/2024
Datums
10/06/2024
Uren
9.00-17.00u, met broodjesmaaltijd
Aantal inschrijvingen
4/10
Lesgevers
Katrijn Rosseels (Change & Career - Katrijn Rosseels)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Ils Stevens

Adviseur
0476 91 08 42
Terug naar boven