Inleiding
Chemische reiniging, allicht de meest toegepaste desinfectiemethode voor micro-organismen.
Afspoelen, detergentia, desinfectantia… ze komen in ieder reinigingsplan naar boven. Maar wat als
deze bestrijdingstechnieken niet voldoende efficiënt zijn waardoor een bepaalde microbiologische contaminatie blijft terug komen of de gebruikelijke reinigingsprincipes niet makkelijk kunnen toegepast worden in een bepaalde productie-omgeving?
De mogelijke alternatieven op chemische reiniging zoals UV-straling, koper-zilverionisatie, oxidatieve stoffen (chloor, ozon, peroxide) … komen aan bod in deze opleiding.
De verschillende methodes worden dieper bekeken, alsook hun effect op het micro-organisme en de voor- en nadelen van de gebruikte technieken
Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken of medewerkers, bedrijfsleiders van voedingsbedrijven
Doelstelling
Inzicht krijgen in de mogelijke alternatieve bestrijdingstechnieken en op de hoogte zijn van hun voor- en nadelen.
Voorkennis
Basiskennis microbiologie is een meerwaarde, maar géén vereiste.
Inhoud
- Afdodingsprincipes micro-organismen
- Klassieke chemische reiniging
- Alternatieve bestrijdingstechnieken & innovatieve methoden
- Hoe de juiste keuze maken?