Inleiding
De focus van de opleiding ligt bij
- validatie van uw allergenenbeleid (merk op: begin maart 2021 werd de wijziging aan Verordening (EU) 852/2004 gepubliceerd. Bij publicatie van het wijzigingsbesluit werd een grondige validatie en onderbouwing van uw allergenenbeleid verplicht. Deze opleiding gaat hier dieper op in: hoe kruisbesmetting vermijden én valideren? Onderbouwing van ‘free from’ claims ….)
- validatie van reinigings- en ontsmettingsprocessen
- validatie van fysische gevaren / chemische gevaren
Uitwisseling van kennis en know-how verzekerd.
Merk op: voor validatie van microbiologische gevaren, reiken we in deze opleiding enkele handvaten aan, doch deze worden in andere trainingen verder uitgediept:
- opleiding “voorspellend modelleren en challenge testen"
- opleiding “pasteurisatie, sterilisatie en snelkoeling: barema’s en impact op levensmiddelenmicrobiologie
Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, kwaliteitsmedewerkers, bedrijfsleiders, productieverantwoordelijken, R&D-verantwoordelijken & -medewerkers
Inhoud
- Inleiding
- Wat, waarom en definities
- Validatie vs. verificatie
- validaties op BVP niveau
- HACCP validaties
- Validatie van een allergenenbeleid
- May contain labelling
- Free from labelling
- Validatie via VITAL
- Stappenplan validatie
- Analysetechnieken
- Validatie van reiniging en ontsmetting
- Bepalen van geschikte reinigingsmethode(n)
- Analyse (per lijn/machine) & vastleggen staalnameplaatsen
- Analysemethodiek(en)
- Validatierapport
- Validatie van fysische gevaren / chemische gevaren
- Procesvalidaties
- Keuze bvb. metaaldetector, zeef, X-ray, …,
- Positionering, instellingen, detectielimieten, …
- …
- Introductie microbiologische validatieprocessen
- Q&A
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever); gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.