Samenvatting
Een goede (proces)validatie is belangrijk voor een voedselveiligheids- en kwaliteitsbeleid. Deze opleiding reikt inzichten aan om processen, HACCP-plannen, etiketten, technische fiches … op gefundeerde werkwijze te valideren.

Inleiding

De focus van de opleiding ligt bij


  • validatie van uw allergenenbeleid (merk op: begin maart 2021 werd de wijziging aan Verordening (EU) 852/2004 gepubliceerd. Bij publicatie van het wijzigingsbesluit werd een grondige validatie en onderbouwing van uw allergenenbeleid verplicht. Deze opleiding gaat hier dieper op in: hoe kruisbesmetting vermijden én valideren? Onderbouwing van ‘free from’ claims ….)
  • validatie van reinigings- en ontsmettingsprocessen
  • validatie van fysische gevaren / chemische gevaren


Uitwisseling van kennis en know-how verzekerd.


Merk op: voor validatie van microbiologische gevaren, reiken we in deze opleiding enkele handvaten aan, doch deze worden in andere trainingen verder uitgediept:

  • opleiding “voorspellend modelleren en challenge testen"
  • opleiding “pasteurisatie, sterilisatie en snelkoeling: barema’s en impact op levensmiddelenmicrobiologie


Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijken, kwaliteitsmedewerkers, bedrijfsleiders, productieverantwoordelijken, R&D-verantwoordelijken & -medewerkers


Inhoud

  • Inleiding
    • Wat, waarom en definities
    • Validatie vs. verificatie
    • validaties op BVP niveau
    • HACCP validaties
  • Validatie van een allergenenbeleid
    • May contain labelling
    • Free from labelling
    • Validatie via VITAL
    • Stappenplan validatie
    • Analysetechnieken
  • Validatie van reiniging en ontsmetting
    • Bepalen van geschikte reinigingsmethode(n)
    • Analyse (per lijn/machine) & vastleggen staalnameplaatsen
    • Analysemethodiek(en)
    • Validatierapport
  • Validatie van fysische gevaren / chemische gevaren
    • Procesvalidaties
    • Keuze bvb. metaaldetector, zeef, X-ray, …,
    • Positionering, instellingen, detectielimieten, …
  • Introductie microbiologische validatieprocessen
  • Q&A


Methode

Een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever); gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.


Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Van der Valk Hotel Nazareth
Autostrade E17 - 9810 NAZARETH (Tel 09/385 60 83)
Referentie
IPV/241/41/0169/83943/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Startdatum
17/05/2024
Datums
17/05/2024
Uren
09h00-17h00
Aantal inschrijvingen
5/12
Lesgevers
Sophie Van Ranst (Eva Moens Consult BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven