Inleiding
Voedingsproducenten hebben nood aan onderbouwde omgevingsmonitoring programma’s om pathogenen en bederf veroorzakende micro-organismen te controleren in hun omgeving. In het bijzonder zijn productiegebieden met open producten gevoelig aan microbiologische nabesmetting.
Doelgroep
Bedrijfsleiders, hoger management, kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken , R&D-verantwoordelijken
Doelstelling
In deze opleiding wordt ingegaan op alle facetten van omgevingsmonitoring: van doelorganismen tot identificatie van monsternameplaatsen, testfrequentie en -methode, … Tevens werpt de lesgever een licht op evaluatie van de analyseresultaten en verdere beoordeling of verwerking ervan.
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.
Inhoud
- Wat en waarom omgevingsmonitoring
- Eisen uit de wet
- Eisen uit commerciële normen
- Analyseplannen
- Parameters
- Bemonsteringsplaatsen
- Frequentie
- Analyseresultaten
- Interpretatie en verwerking van de resultaten
- Whole genome sequencing