Inleiding
Producenten van levensmiddelen kunnen op hun etiketten bijkomende informatie plaatsen aangaande de oorsprong van het product of de oorsprong van ingrediënten (zolang deze info niet misleidend is). Merk echter op: in bepaalde gevallen is de oorsprongsetikettering verplicht.
In het kader van de vrijwillige oorsprongsetikettering (VCOOL oftewel Voluntary Country Of Origin Labeling), gelden dan weer specifieke regels die van kracht gaan met ingang vanaf 01/04/2020. Deze afspraken werden verduidelijkt met de invoering van uitvoeringsverordening (EU) 2018/775 (ter verduidelijking van de toepassingsregels van art. 26(3) uit verordening (EU) 1169/2011).
De regels stellen volgende: wanneer een land van oorsprong (of plaats van herkomst) van een levensmiddel vrijwillig vermeld wordt en niet hetzelfde is als deze van het primaire ingrediënt: dan dient tevens het land van oorsprong (of plaats van herkomst) van het primaire ingrediënt te worden vermeld óf vermelden dat beide verschillen.
Doelgroep
Bedrijfsleiders, hoger management, kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken , R&D-verantwoordelijken, inkoop- en marketingverantwoordelijken.
Doelstelling
In deze opleiding willen we verduidelijken wanneer oorsprongsetikettering wel/niet verplicht is. Tevens legt de lesgever de ‘nieuwe’ VCOOL regels uit: wat ingeval vrijwillige oorsprongsetikettering?
U krijgt antwoorden op volgende vragen:
Geen voorkennis vereist
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.