Samenvatting
Overzicht van de huidige wetgeving m.b.t. verpakking en andere materialen die in contact met voeding (kunnen) komen. Hier krijg je de nodige achtergrondinformatie om te voldoen aan de huidige eisen van klanten en wetgever.

In 2009 was migratie van chemicaliën uit verpakking naar voeding toe een van de belangrijke oorzaken van veelal zeer dure recalls. In 2008 bedroeg dit maar liefst 9 % van het totaal aantal recalls op Europees niveau. Om dit te vermijden dienen we in de voedingsindustrie voldoende garanties te krijgen van de verpakkingsfabrikanten ivm voedingsgeschiktheid. Maar de wetgeving is uitgebreid, attesten veelal onduidelijk en migratietesten zijn duur.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, verpakkingsverantwoordelijken, aankopers, verantwoordelijken productonwikkeling.

Doelstelling
Deze cursus wenst – zonder diep in te gaan op specifieke verpakkingsmethoden- een overzicht te bieden van de huidige wetgeving en normen en hun interpretatie en toepassing. De bedoeling is voldoende achtergrondinformatie te bieden zodat voldaan kan worden aan de huidige eisen van klanten en wetgever.

Methode
Interactieve, praktische aanpak gecombineerd met de ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Inhoud

  • inleiding en situering
  • verschillende contactmaterialen en hun eigenschappen
  • enkele veel voorkomende additieven, contaminanten, zware metalen en hun toxiciteit
  • wetgeving: evolutie, huidige europese en belgische wetgeving, overzicht
    • overzicht europese wetgevingen
    • basisverordening 1935/2004, inclusief eisen ivm tracering
    • good Manufacturing practices in de verpakkingsindustrie
    • richtlijn EC VO 10/2011 ivm plastiek verpakking en coatings
    • specifieke wetgeving: actieve en intelligente verpakkingen, geregenereerde cellulosefilm, gerecycleerde plastic, elastomeren en rubbers, keramiek, weekmakers
    • verdere evoluties
  • normen
    • interpretatie eisen BRC, IFS, ISO 22000
    • BRC Iop
  • migratietesten: welke zijn nodig (Richtlijn VO 10/2011), simulanten, migratielimieten
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Online
Referentie
IPV/242/41/0169/83908/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
4 uur, geen VOV
Startdatum
25/09/2024
Datums
25/09/2024
Uren
9u00-13u00
Aantal inschrijvingen
2/10
Lesgevers
Karin Vantilt (Quality Coaching)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven