Samenvatting
Verstrekken van theoretische en praktische kennis inzake de basisvoorwaarden (BVP’s/GMP’s) en HACCP. Begeleiden en opleiden van de deelnemers bij het uitwerken, implementeren en actualiseren van een HACCP-plan.
Doelgroep
- alle bedrijven uit gehele voedingssector
- alle medewerkers en/of leden van de HACCP-werkgroep die betrokken zijn bij het opstellen, actualiseren en implementeren van het HACCP-plan (kwaliteitsverantwoordelijken, kwaliteitsmedewerkers, bedrijfsleiding, hygiëneverantwoordelijken, productieverantwoordelijken, ...)
Doelstelling
- verstrekken van theoretische en praktische kennis en informatie inzake de basisvoorwaarden (BVP’s/GMP’s) en HACCP
- begeleiden en opleiden van de deelnemers bij het uitwerken, implementeren en actualiseren van een HACCP-plan zodat het bedrijf na de opleiding de kennis heeft om de basisvoorwaarden en het HACCP-plan in te voeren, te actualiseren en praktisch toe te passen.
Inhoud
Het volledige programma omvat vier volledige dagen. Iedere deelnemer volgt iedere module.
- inleiding
- link met de levensmiddelenwetgeving / autocontrole
- HACCP in relatie tot GMP-BVP
- HACCP in relatie tot kwaliteit en commerciële normen
- bespreking van de gevaren in de voedingsindustrie: microbiologische gevaren, chemische gevaren, fysische gevaren en allergenen
- bespreking van de basisvoorwaarden (BVP’s of GMP’s)
- de basisvoorwaarden: praktische oefening en voorbeelden
- opstellen van een HACCP-studie: het 14-stappenplan en de theorie van de gevarenanalyse verder uitgediept
- opstellen van een HACCP-studie: praktijkoefeningen
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgeefster), gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.