Inleiding
Hoewel de handelingen die door techniekers uitgevoerd worden, sterk verschillend zijn van de handelingen van productiemedewerkers, merken we dat de eisen die aan beiden gesteld worden op het vlak van hygie¨ne en voedselveiligheid steeds dichter naar elkaar toe groeien.
Klanten stellen steeds meer specifieke eisen om voedselveiligheidsrisico’s vanuit deze technische hoek te voorkomen of tot een minimum te beperken.
De rol en de verantwoordelijkheid van de technische dienst in dit kader is immers niet te onderschatten.
Door een goed en correct ontwerp en technisch onderhoud van machines en installaties kunnen storingen en stilstanden of productverontreinigingen vermeden worden.
Anderzijds dient absoluut vermeden te worden dat technische interventies op zich een contaminatiebron zijn. Bewustmaking, gepaste voorzorgsmaatregelen en afspraken zijn bijgevolg noodzakelijk.
Doelgroep
Hoofd Technische Dienst, techniekers, engineering, productieverantwoordelijken werkzaam bij voedingsbedrijven
Doelstelling
Met deze opleiding willen we de medewerkers van de Technische Dienst er voldoende bewust van maken dat zij een essentiële schakel zijn binnen het kwaliteits- en voedselveiligheidssysteem. Hygiënebewustzijn, orde en netheid en communicatie met Productie en Kwaliteit zijn hierbij cruciaal.
Tevens zullen ook de basisprincipes van HACCP en de mogelijke hazards die uit technische hoek kunnen komen, worden toegelicht zodat de cursisten voldoende basiskennis verwerven om de nodige ondersteuning en input te bieden binnen het HACCP-team van hun onderneming.
Methode
Interactieve, praktische aanpak gecombineerd met de ervaringsuitwisseling tussen de cursisten en de trainer.
Inhoud
De opleiding omvat:
- een basisuiteenzetting omtrent GMP/HACCP en de mogelijke risico’s, specifiek toegespitst op de technische dienst
- toe te passen regels omtrent orde en netheid, hygie¨ne, werkmethodiek van technische dienst, zowel in het atelier als in productie
- aandachtspunten bij correctief onderhoud en optimalisatie van het prevenief onderhoud
- vereisten vanuit normen en standaarden (BRC, IFS, FSSC 22000, Tesco) specifiek voor de technische dienst
- vrijgave na onderhoud
- vrijgave van nieuwe installaties
- op te vragen specificaties/garanties voor machines / contactmaterialen
- basisprincipes van HACCP en de rol van de technische dienst binnen het HACCP-team van de onderneming
- Food defence (kort aangehaald)