Samenvatting
Hygiënebewustzijn, orde en netheid en communicatie met Productie en Kwaliteit komen in deze opleiding voor medewerkers van de Technische Dienst aan bod. Ook de basisprincipes van HACCP worden toegelicht.

Inleiding
Hoewel de handelingen die door techniekers uitgevoerd worden, sterk verschillend zijn van de handelingen van productiemedewerkers, merken we dat de eisen die aan beiden gesteld worden op het vlak van hygie¨ne en voedselveiligheid steeds dichter naar elkaar toe groeien.

Klanten stellen steeds meer specifieke eisen om voedselveiligheidsrisico’s vanuit deze technische hoek te voorkomen of tot een minimum te beperken.

De rol en de verantwoordelijkheid van de technische dienst in dit kader is immers niet te onderschatten.

Door een goed en correct ontwerp en technisch onderhoud van machines en installaties kunnen storingen en stilstanden of productverontreinigingen vermeden worden.

Anderzijds dient absoluut vermeden te worden dat technische interventies op zich een contaminatiebron zijn. Bewustmaking, gepaste voorzorgsmaatregelen en afspraken zijn bijgevolg noodzakelijk.

Doelgroep
Hoofd Technische Dienst, techniekers, engineering, productieverantwoordelijken werkzaam bij voedingsbedrijven

Doelstelling
Met deze opleiding willen we de medewerkers van de Technische Dienst er voldoende bewust van maken dat zij een essentiële schakel zijn binnen het kwaliteits- en voedselveiligheidssysteem. Hygiënebewustzijn, orde en netheid en communicatie met Productie en Kwaliteit zijn hierbij cruciaal.

Tevens zullen ook de basisprincipes van HACCP en de mogelijke hazards die uit technische hoek kunnen komen, worden toegelicht zodat de cursisten voldoende basiskennis verwerven om de nodige ondersteuning en input te bieden binnen het HACCP-team van hun onderneming.

Methode
Interactieve, praktische aanpak gecombineerd met de ervaringsuitwisseling tussen de cursisten en de trainer.

Inhoud
De opleiding omvat:

  • een basisuiteenzetting omtrent GMP/HACCP en de mogelijke risico’s, specifiek toegespitst op de technische dienst
  • toe te passen regels omtrent orde en netheid, hygie¨ne, werkmethodiek van technische dienst, zowel in het atelier als in productie
  • aandachtspunten bij correctief onderhoud en optimalisatie van het prevenief onderhoud
  • vereisten vanuit normen en standaarden (BRC, IFS, FSSC 22000, Tesco) specifiek voor de technische dienst
  • vrijgave na onderhoud
  • vrijgave van nieuwe installaties
  • op te vragen specificaties/garanties voor machines / contactmaterialen
  • basisprincipes van HACCP en de rol van de technische dienst binnen het HACCP-team van de onderneming
  • Food defence (kort aangehaald)
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Ondernemerscentrum Roeselare - Huis van de Voeding
Spanjestraat 141 - 8800 ROESELARE (Tel 051 75 02 20)
Referentie
IPV/242/41/0171/83882/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
4 uur, geen VOV
Startdatum
20/11/2024
Datums
20/11/2024
Uren
9u00-13u00
Aantal inschrijvingen
0/12
Lesgevers
Dirk Obin (Quality Coaching)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven