Doelgroep
Het opstellen, actualiseren en implementeren van het HACCP-plan is de verantwoordelijkheid van de kwaliteitsverantwoordelijke. De toepassing en opvolging op de werkvloer valt echter onder de bevoegdheid van de productie-, afdelings- en/of lijnverantwoordelijken.
Deze opleiding richt zich dan ook in het bijzonder naar éénieder die noties moet hebben van de basisvoorwaarden en HACCP:
- de teamleden die als ondersteuning van de kwaliteitsverantwoordelijke in het HACCP-team zijn opgenomen
- de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de implementatie van HACCP en de bewaking van de CCP's op de werkvloer
- de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de opvolging van hygiëne en hygiënisch werken
- alle verantwoordelijken die binnen hun afdeling de gedachte van hygiënisch en voedselveilig werken dienen over te dragen naar hun medewerkers
- productieverantwoordelijken, lijnverantwoordelijken, hygiëneverantwoordelijken, verantwoordelijken technische dienst, inkoopverantwoordelijken, enz., zijn de doelgroep voor deze opleiding
Doelstelling
De opleiding heeft als doel de nodige achtergrondinformatie en kennis omtrent de noodzaak en de inhoud van de hygiënische basisvoorwaarden en HACCP bij te brengen. Tevens ook alle medewerkers sensibiliseren, zodat zij op hun beurt hun collega’s en medewerkers kunnen motiveren en stimuleren. Alsmede heeft de opleiding als doel dat medewerkers constructief kunnen meedenken m.b.t. basisvoorwaarden en HACCP.
Inhoud
- inleiding en achtergrond van de basisvoorwaarden en HACCP
- link naar autocontrole en commerciële normen
- bespreking van de gevaren in de voedingsindustrie: microbiologische gevaren, fysische gevaren, chemische gevaren en allergenen
- bespreking van de basisvoorwaarden (BVP’s of GMP’s)
- bespreking van HACCP en de praktische toepassing van PVA’s en CCP’s
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgeefster), gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.