Samenvatting
Inzicht verschaffen in de trend rond Clean Labels: verwachtingen van klanten en consumenten, mogelijke alternatieven, en betekenis en achtergrond van Novel Foods. Verder kijken we ook naar de nieuwe ontwikkelingen op het vlak van wetgeving.

Samenvatting
In een 1e deel wordt inzicht verschaft in de Clean Label trend: verwachtingen van klanten/consumenten, knelpunten, mogelijke alternatieven. In een 2e deel leer je wat Novel Foods zijn: inzicht in het wettelijk kader, beschikbare informatiebronnen, stand van zaken en illustratie met voorbeelden.

Inleiding
Clean Labell
Etikettering van levensmiddelen blijft een uitdaging. De Europese Verordening 1169/2011 garandeert dat de consument die informatie krijgt waar hij belang aan hecht en die voor hem noodzakelijk is. Bovendien moet deze informatie nauwkeurig, duidelijk en voor de consument gemakkelijk te begrijpen zijn en mag ze de consument niet misleiden. De vraag is of de consument door de bomen het bos nog ziet. Overdaad aan informatie, ellenlange ingrediëntenlijsten en complexe benamingen maken een voedingsmiddel ‘verdacht’ en zijn minder aantrekkelijk voor de consument. De trend naar ‘clean labels’ is gezet. Maar is het een consumentenverhaal of een marketingverhaal?

Novel Foods
‘Novel Foods’ zijn voedingsmiddelen en ingrediënten die binnen de EU vóór 15 mei 1997 niet in significante mate voor menselijke voeding werden gebruikt. Ze zijn verkregen uit nieuwe bronnen, zijn afkomstig uit landen buiten de EU of worden volgens een nieuwe methode geproduceerd. Om de consument te beschermen tegen voedingsmiddelen waarvan de veiligheid nog niet is aangetoond, moeten deze eerste een toelatingsprocedure doorlopen zoals beschreven in de Europese Verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen. Pas dan kunnen ze worden opgenomen in de Unielijst en als voedingsmiddel of ingrediënt in de EU verkocht worden. Eind oktober 2015 werd de bestaande Novel Food Verordening herzien. De nieuwe Verordening 2015/2283 is ingegaan op 01/01/2018 en omvat onder meer een nieuwe en vereenvoudigde goedkeuringsprocedure. Dit moet het op de markt brengen van nieuwe voedingsmiddelen en traditionele voedingsmiddelen uit derde landen versnellen en vergemakkelijken en nieuwe mogelijkheden bieden voor innovatie.

Doelgroep
Alle personen binnen de onderneming die betrokken zijn bij het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe producten en verpakkingen/etiketten of die rechtstreeks in contact komen met gerelateerde klantverwachtingen (verantwoordelijken ontwerp en ontwikkeling, verkoopsverantwoordelijken, kwaliteitsverantwoordelijken).

Doelstelling
Duiding geven over en inzicht verschaffen in:

  • de trend rond Clean Label, de verwachtingen van klanten en consumenten, de knelpunten en mogelijke alternatieven
  • de betekenis en de achtergrond van Novel Foods en de nieuwe ontwikkelingen op het vlak van wetgeving

Methode
Interactieve aanpak met mogelijkheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaring met de trainer en de medecursisten.
Voor het gedeelte ‘Clean Label’ wordt aan de cursisten gevraagd om een eigen etiket/verpakking mee te brengen.

Inhoud
Clean label

  • Wat betekent ‘clean label’ ?
  • Achtergrond en verwachting consument/klant
  • Ingrediëntenlijst aanpassen (additieven, allergenen, …)
  • Voedselveiligheid blijven garanderen
  • Wat zijn mogelijke alternatieven?
  • Voorbeelden

Novel Foods

  • Wat zijn ‘Novel Foods’?
  • Wettelijk kader
  • Toelatingsprocedure
  • Unielijst
  • Voorbeelden (algen, insecten, nanomateriaal, …)
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Online
Referentie
IPV/242/41/0169/83853/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
4 uur, geen VOV
Startdatum
21/10/2024
Datums
21/10/2024
Uren
9u00-13u00
Aantal inschrijvingen
0/10
Lesgevers
Elke Debou (AMNorman BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven