Samenvatting
Deze opleiding geeft het nodige inzicht m.b.t. MOSH en MOAH, en biedt een antwoord op volgende vragen: wat zijn minerale oliën, welke risico-inschatting dient mijn bedrijf te maken, welke beheersmaatregelen zijn mogelijk en wat is migratie?

Doelstelling
Deze opleiding heeft als doel de nodige inzichten te verschaffen inzake de problematiek rond MOSH en MOAH in de voeding.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken of verantwoordelijken aankoop / productontwikkeling.
Management.

Inhoud
Wat zijn minerale oliën en hoe komen ze in onze voeding terecht? Een vraag die de voedingsindustrie reeds enkele jaren bezig houdt…
In deze opleiding krijgt u het antwoord op deze en vele andere vragen.

Koolwaterstoffen uit minerale oliën zijn chemische verbindingen die, omwille van de brede waaier aan toepassingen, in levensmiddelen kunnen accumuleren. Ze houden een potentieel risico in voor de volksgezondheid (in 2012 publiceerde EFSA een studie over deze risico’s waaruit bleek dat deze carcinogeen en genotoxisch kunnen zijn). De minerale oliën koolwaterstoffen worden opgedeeld in 2 groepen: MOSH en MOAH.

De lesgever gaat enerzijds dieper in op de problematiek van migratie, de definitie van minerale oliën en de indeling ervan in MOSH en MOAH alsook op de risico’s voor de volksgezondheid.
Anderzijds zal de lesgever een leidraad uitzetten m.b.t. risico-analyse en beheersmaatregelen van dit chemisch gevaar.
Welke levensmiddelen lopen een groter risico? Welke beheersmaatregelen kunnen we aanwenden om de problematiek te controleren? Waarom zijn (gerecycleerde) verpakkingen een grote bron van contaminatie? En welke zijn de nationale en/of internationale actiedrempels voor MOSH en MOAH?

Aan het einde van deze opleiding verwerft u het nodige inzicht m.b.t. MOSH en MOAH en ken je het antwoord op volgende vragen: wat zijn minerale oliën; welke risico-inschatting dient mijn bedrijf te maken; welke beheersmaatregelen zijn er mogelijk. Je begrijpt wat migratie betekent en kan de factoren die migratie van minerale oliën beïnvloeden definiëren.

Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever), gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Aldhem
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK (Tel 014/50.10.01)
Referentie
IPV/241/41/0169/83848/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
4 uur, geen VOV
Startdatum
10/06/2024
Datums
10/06/2024
Uren
9u00-13u00
Aantal inschrijvingen
4/12
Lesgevers
Claude Pardo (Eva Moens Consult BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven