Doelgroep
- kwaliteitsverantwoordelijken
- bedrijfsleiders
- elke persoon binnen een onderneming die te maken heeft met warenwetgeving en de interpretatie daarvan
Doelstelling
Doelstelling is de deelnemers wegwijs te maken in de opbouw en de inhoud van de Europese en Belgische levensmiddelenwetgeving.
De algemene levensmiddelenwetgeving wordt besproken, alsook de meest relevante wetgeving mbt voedselveiligheid (microbiologische, chemische, fysische gevaren en allergenen) als achtergrondinformatie, noodzakelijk om een gefundeerd HACCP plan te kunnen opstellen en bijsturen Zowel horizontale als sectorspecifieke verticale wetgeving worden besproken.
De deelnemers krijgen de kans om zelf concrete fragmenten in wetteksten op te zoeken en te interpreteren
Inhoud
Dag 1
- Inleiding:
- Bevoegdheidsverdeling internationaal, EU en national niveau
- Overzicht levensmiddelenwetgeving
- Veel gebruikte terminologie
- Opbouw:
- Internationale context: Codex Alimentarius
- Europese context
- Belgische context
- Algemene levensmiddelen- en hygiënewetgeving
- General Food Law – Verordening 178/2002
- KB autocontrole
- Verordening 852/2004 (H1) en Verordening 853/2004 (H2)
- KB H1 en KB H2
- Wetgeving mbt HACCP
- microbiologische gevaren:
- Verordening 2073/2005, Verordening 1441/ 2007 + specifieke (Belgische) verticale wetgeving mbt microbiologie
- microbiologische gevaren:
Dag 2
- Wetgeving mbt HACCP
- Chemische gevaren: additieven, contaminanten, pesticiden, migratie vanuit contactmaterialen,…
- Fysische gevaren: ‘flippo-wet’
- Allergenen: Europese Richtlijn 2007/68, KB van 13/9/1999,....
- Praktische oefening
- Tijdens de opleiding wordt aan de deelnemers gevraagd om in specifieke wetteksten fragmenten op te zoeken en te interpreteren. Uiteraard wordt ook de kans geboden om concrete vragen te stellen omtrent wetgeving.