Samenvatting
Leer communicatievaardigheden om voedselveiligheid uit te dragen op de werkvloer. Met behulp van goede communicatietechnieken kan er actief meegewerkt worden aan een goede voedselveiligheidscultuur!

Inleiding
Deze cursus kadert het belang van voedselveiligheid en zet dit om in communicatievaardigheden voor wie het effectief dagdagelijks moet gaan opvolgen en uitdragen op de vloer. Met behulp van goede communicatie technieken kan er actief meegewerkt worden aan een goede voedselveiligheidscultuur!

Doelgroep
Alle personen met verantwoordelijkheid en/of een leidinggevende functie tegenover uitvoerende medewerkers op de werkvloer: eerstelijnsverantwoordelijken zoals meestergasten, teamleaders, ploegbazen, supervisors, kwaliteitscontroleurs … (arbeiders of bedienden)

Doelstelling
Kwaliteitscontroleurs en eerstelijnsverantwoordelijken vormen een belangrijke schakel tussen het management van het bedrijf en de werkvloer.
Vaak echter worden ze heen en weer geslingerd tussen de productiedruk enerzijds en de steeds toenemende eisen rond hygiëne, voedselveiligheid en kwaliteit anderzijds. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden maar het evenwicht vinden en medewerkers blijvend motiveren, is vaak een moeilijke oefening.
Het doel van deze opleiding bestaat er dan ook uit om de eerstelijns-verantwoordelijken

  • bewust te maken van het belang van persoonlijke en algemene bedrijfshygiëne als basisvoorwaarden voor de beheersing van voedselveiligheidsrisico's op de werkvloer met vermindering van interne afkeur en klantenklachten;
  • vaardigheden bij te brengen om hun job als ‘hygiëne- en voedselveiligheidssupervisor’ op de werkvloer goed uit te voeren.
  • Voedselveiligheidscultuur: werknemers stimuleren samen met u voedselveilig te denken, handelen, de boodschap overbrengen...

Welke inzichten en vaardigheden verwerft de cursist na de opleiding?

  • het hoe en waarom van de basisvoorwaarden als onderdeel van HACCP;
  • de mogelijke gevolgen van niet-hygiënisch handelen op de veiligheid van uw voedingsproducten;
  • het belang van zijn rol als ‘supervisor’ m.b.t. hygiëne en voedselveiligheid;
  • het correct informeren, communiceren, aanleren, motiveren en opvolgen evenals de vaardigheden om dit te realiseren.

Methode
Op een visueel aantrekkelijke manier en in begrijpbare bewoordingen wordt de cursist overtuigd van het belang van hygiënisch en voedselveilig werken en van zijn sleutelrol als supervisor.
Er wordt zo goed mogelijk aansluiting gezocht bij de specifieke bedrijfs- en werkomgeving van de cursist door middel van concrete voorbeelden en interactie.

Inhoud

Het programma omvat twee volledige opleidingsdagen.

Dag 1

Voormiddag

Inleiding: korte oefening rond de sterktes en zwaktes van het bedrijf met betrekking tot voedselveiligheid, denken en handelen. Een korte enquête rond voedselveiligheidscultuur. Op deze bevindingen wordt verder gewerkt en doorgepraat doorheen de cursus.

  • Basisvoorwaarden en voedselveiligheid
    • Het belang van hygiëne voor voedselveiligheid.
    • De gevaren voor voedselveiligheid als gevolg van het niet naleven van de basisvoorwaarden: vreemde voorwerpen, chemische gevaren, microbiologische gevaren, allergenen.
    • De persoonlijke bijdrage van iedere medewerker tot de hygiëne van het bedrijf en het bewaken van de voedselveiligheid door het naleven van een aantal essentiële ‘Good Manufacturing Practices’-afspraken en het beheersen van de CCP’s.
    • Controle en bewaking: belangrijke taken van de eerstelijnsverantwoordelijken.

Namiddag

  • Waarom werken medewerkers wel of niet volgens de voorgeschreven hygiëne- en voedselveiligheidsregels?
    • Het referentiekader van de medewerker: welke kennis, ervaringen, gevoelens, behoeften… heeft een medewerker waardoor hij al dan niet de regels rond voedselveiligheid naleeft?
    • De krachtenveldanalyse van de regels rond voedselveiligheid: wat zijn krachten die veranderingen bevorderen en wat zijn krachten die veranderingen tegenhouden? Hoe kunnen we deze drijvende krachten vergroten en de belemmerende krachten verminderen?
    • De machtsbasissen: een leidinggevende heeft macht en met deze macht moet correct en zorgvuldig omgegaan worden. Niet alle machtsbasissen hebben een positief effect en daarom is het belangrijk te weten welke macht je wanneer inzet.

Dag 2
Voormiddag

  • Hoe leer je medewerkers volgens de hygiëne- en voedselveiligheidsregels werken?
    • De voorbereidingen van een instructie.
    • Richtlijnen, tips & tricks voor het geven van een instructie.

Namiddag

  • Hoe corrigeer je medewerkers als ze niet volgens de hygiëne- en voedselveiligheidsregels werken?
    • Assertiviteit: hoe stel je je op tegenover een medewerker die zich niet aan de hygiëneregels houdt?
    • Hoe voer je op een constructieve manier feedbackgesprekken?
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Van der Valk Hotel Nazareth
Autostrade E17 - 9810 NAZARETH (Tel 09/385 60 83)
Referentie
IPV/242/41/0171/83717/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
16 uur, geen VOV
Startdatum
15/10/2024
Datums
15/10/2024 en 16/10/2024
Uren
09u00-17u00, lunch inbegrepen
Aantal inschrijvingen
0/12
Lesgevers
Dirk Obin - Jan Dijkmans (Quality Coaching, Novare bvba)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven