Doelgroep
Het opstellen, actualiseren en implementeren van een HACCP-plan is meestal de taak van de kwaliteitsverantwoordelijke(n). De praktische toepassing en opvolging op de werkvloer valt vaak onder de bevoegdheid van de productie-, afdelings- en/of lijnverantwoordelijken. Elke medewerker draagt zijn steentje bij inzake opvolging van goede hygiënische praktijken!
De betrokkenheid van bedrijfsleiding en hoger management is finaal de sleutel tot succes. Zij moeten het HACCP team ondersteunen, hebben een belangrijke voorbeeldfunctie en betrachten aldus het voedselveiligheidsbeleid correct te voeren en om te zetten in praktijk.
In deze opleiding willen we aan de doelgroepbedrijfsleiding en hoger management de nodige inzichten en achtergrondinformatie meegeven om het voedselveiligheidsbeleid op een correcte manier te voeren.
Doelstelling
Bijbrengen van achtergrondinformatie en kennis omtrent de noodzaak aan én de inhoud van ‘hygiënische BASISVOORWAARDEN’ en ‘HACCP’
Inhoud
- inleiding
- link met wetgeving / link met certificatie
- overzicht van de gevaren in de voedingsindustrie: microbiologische gevaren, fysische gevaren, chemische gevaren en allergenen
- bespreking van de basisvoorwaarden (BVP’s of GMP’s)
- bespreking van het HACCP-stappenplan
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgeefster); gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.