Doelstelling
In deze opleiding wordt de methodiek voor specifieke gevarenanalyse op (groepen van) grondstoffen nader toegelicht.
Doelgroep
(Quality-)Managers en/of verantwoordelijken aankoop / productontwikkeling.
Inhoud
Een goed voedselveiligheidsbeheersysteem start bij goede én veilige grondstoffen.
Bedrijven dienen gedocumenteerde risico-beoordelingen uit te voeren van elke grondstof (of elke groep van grondstoffen) teneinde potentiële risico’s voor voedselveiligheid, wettelijkheid en/of kwaliteit te bepalen. Daarbij moet rekening gehouden worden met een reeks gevaren zoals besmettingen van microbiële aard, verontreiniging met allergenen, risico’s op vreemde voorwerpen, chemische contaminaties, fraude, … .
Deze gevarenanalyse vormt de basis voor procedures m.b.t. ingangscontrole; kan als onderbouwing van een analyseplan gebruikt worden en is dé uitvalsbasis voor de selectie en bewaking van leveranciers alsook voor het bewaken van de veiligheid van de eindproducten.
In deze opleiding zal de lesgever enerzijds de gevaren m.b.t. (groepen van) grondstoffen in detail toelichten; anderzijds wordt de methodiek voor een ‘specifieke gevarenanalyse op grondstoffen’ uit de doeken gedaan.
Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak (tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever), gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.
Samenvatting
Toelichting van de methodiek voor specifieke gevarenanalyse van grondstoffen(groepen). Deze methodiek vormt de basis voor procedures m.b.t. ingangscontrole.