Samenvatting
Verwerf inzicht in de betekenis en achtergrond van Food Defense en opleiding van het Food Defense-team. We belichten normen en klantenstandaarden, mogelijke bedreigingen en hoe we deze bedreigingen kunnen evalueren en voorkomen.

Inleiding
Na de aanslagen van 11 september 2001 benoemde de Amerikaanse overheid de voedingsindustrie tot e´e´n van de vitale infrastructuren en bijgevolg tot een mogelijk doelwit voor aanslagen. Naar aanleiding hiervan stelde de FDA in de Bioterrorism Act een reeks Food Defense eisen op. Sinds 2012 zijn deze eisen ook opgenomen in de verschillende GFSI-erkende standaarden en dus ook van toepassing binnen Europa.

Food Defense staat voor het beveiligen van de productiefaciliteit en de voedingsmiddelen tegen opzettelijke verontreinigingen. Dit in tegenstelling met Food Safety of voedselveiligheid waarbij uitgegaan wordt van onopzettelijke verontreinigingen.

Op zich hebben Food Defense en Food Safety dezelfde doelstelling: een veilig product aanbieden aan de consument. Toch zijn er ook heel duidelijke verschillen en dit vereist een specifieke aanpak. Voor de borging van voedselveiligheid wordt de HACCP-methodiek gebruikt. Voor Food Defense zijn er gelijkaardige methodes ontwikkeld. Deze worden vaak benoemd als TACCP (Threat Assessment Critical Control Point). In de opleiding wordt toegelicht hoe dit kan uitgewerkt worden.

Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken, Food Defense coo¨rdinatoren en Food Defense teamleden die een beheersplan willen opzetten ter preventie van opzettelijke contaminaties om zo te voldoen aan de eisen van de actuele normen (BRC, IFS, FSSC 22000, ...) of aan de eisen van klanten.

Doelstelling

  • Duidelijk inzicht verschaffen:
    • in de betekenis en de achtergrond van Food Defense
    • in de eisen die hieromtrent in normen en klantenstandaarden gesteld worden
    • in de mogelijke bedreigingen, intern en extern;
    • in de beschikbare systemen voor het evalueren van deze bedreigingen.
  • Het aanreiken van maatregelen voor de preventie van en de ontwikkeling van een beleid omtrent opzettelijke contaminatie van levensmiddelen.
  • Opleiding van het Food Defense team van uw onderneming zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen om een Food Defense plan uit te werken en uw bedrijf optimaal te beschermen tegen moedwillige contaminatie.

Methode
Interactieve aanpak waarbij we de theorie rond Food Defense gezamenlijk vertalen naar de praktijk.
We bekijken:

  • welke bedreigingen we in acht moeten nemen om tot een volledige Food Defense analyse te komen
  • hoe we een Food Defense analyse kunnen uitwerken
  • hoe we Food Defense kunnen integreren in het bestaande kwaliteits- en voedselveiligheidsmanagementsysteem

Er is steeds mogelijkheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaring met de trainer en de medecursisten.

Inhoud

  • Definities
  • Historiek en ontwikkeling
  • Wie is de aanvaller?
  • Wat zijn de gevaren?
  • Wat is het dreigingsgevaar?
  • Hoe werk ik een Food Defense plan uit?
    • US: FDA, CARVER-Shock, Intentional adulteration
    • EU: PAS 96:2017; TACCP
  • Food Defense beheersmaatregelen
  • Eisen en voorstellen vanuit de actuele GFSI-erkende standaarden : IFS, BRC, FSSC 22000
  • Conclusies
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Aldhem
Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK (Tel 014/50.10.01)
Referentie
IPV/242/41/0174/83685/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
4 uur, geen VOV
Startdatum
16/10/2024
Datums
16/10/2024
Uren
9u00-13u00
Aantal inschrijvingen
1/12
Lesgevers
Karin Vantilt (Quality Coaching)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven