Samenvatting
Deze opleiding geeft een volledig inzicht in de Claimsverordening 1924/2006 en de voorwaarden om voedings- en gezondheidsclaims te mogen gebruiken.

Samenvatting
Er wordt inzicht verschaft in de wereld van de claims: wat mag en wat mag niet? De verordening 1924/2006 omtrent voedings- en gezondheidsclaims komt uitgebreid aan bod. Aanvullend richten we ons ook op andere claims, labels en keurmerken die op de markt zijn en al dan niet wettelijk geregeld zijn. Tal van voorbeelden illustreren het geheel.

Inleiding
De Europese FIC Verordening 1169/2011 regelt welke informatie verplicht op het etiket moet aangebracht worden. Daarnaast laat die verordening ook ruimte voor het aanbrengen van vrijwillige informatie. Claims behoren tot die vrijwillige informatie.

Een etiket is immers het ideale middel om het product te promoten en de specifieke eigenschappen van het product te benadrukken. Productmarketeers maken hier bijgevolg handig gebruik van. Maar over welk speelveld beschikt men? De grens tussen misleiding en toepassing van de wetgeving is vaak erg dun. Interpreteert de consument de etiketten op een foute manier of gaat de industrie in de fout?

De claimsverordening 1924/2006 regelt het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims waardoor ook die vrijwillige informatie aan regels gebonden is. In het merendeel van de gevallen zijn die regels duidelijk; een aantal regels is echter voor interpretatie vatbaar en wordt bijgevolg ook in de verschillende lidstaten anders geïnterpreteerd.

Naast voedings- en gezondheidsclaims is er nog een heel ruim aanbod aan labels en keurmerken. Klanten stellen steeds vaker eisen omtrent het gebruik of de productie van grondstoffen of eindproducten waaraan claims, labels of keurmerken gelinkt zijn: biologisch, RSPO, ambachtelijk, vegetarisch, glutenvrij … Het aanbod is quasi oneindig maar ziet de consument door de bomen het bos nog? Bovendien stelt het gebruik van claims en keurmerken ook bijkomende eisen aan het productieproces en de kwaliteitsborging. Het is immers uw taak om aan te tonen dat de gebruikte beweringen ook in overeenstemming zijn met het geleverde product. Validatie en massabalansbepalingen zijn hiervoor noodzakelijk.

Doelgroep
Alle personen binnen de onderneming die betrokken zijn bij het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe producten en verpakkingen/etiketten of die rechtstreeks in contact komen met gerelateerde klantverwachtingen (verantwoordelijken ontwerp en ontwikkeling, verkoopsverantwoordelijken, kwaliteitsverantwoordelijken).

Doelstelling
Duidelijk inzicht verschaffen in:

  • de Europese Verordening 1924/2006 en de voorwaarden om voedings- en gezondheidsclaims te mogen gebruiken;
  • de link met andere wetgevingen;
  • andere claims, labels en keurmerken die op de markt zijn;
  • de toepassing en de beheersing in de praktijk.

Methode
Interactieve aanpak met voorbeelden uit de praktijk en met mogelijkheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaring met de trainer en de medecursisten.

Inhoud

  • Inleiding & Definities
  • Voedings- en gezondheidsclaims
    • Claimsverordening 1924/2006
    • Voedingsclaims
    • Gezondheidsclaims
    • Link met Verordening 1169/2011
  • Andere wetgeving gerelateerd aan voedings- en gezondheidsclaims
  • ‘Free from allergen’ claims
  • Natuurlijk
  • Grafische afbeeldingen
  • Biologisch
  • Geografische claims en oorsprongsetikettering
  • GMO/GGO
  • Wettelijke benamingen en controlemerken
  • Keurmerken
  • Religieuze claims
  • Eisen vanuit BRC/IFS
  • Validatie en beheersing van claims
  • Conclusie en terugkoppeling met cursisten
Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Online
Referentie
IPV/241/41/0169/83657/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer: € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor voedingsspecifieke opleidingen die ook gratis voor werknemers uit PC 118 en 220 in open aanbod georganiseerd worden (volgens de voorwaarden die met CEVORA afgesproken werden)
Tijdsduur
8 uur, geen VOV
Startdatum
21/05/2024
Datums
21/05/2024
Uren
volledige dag van 9u tot 17u
Aantal inschrijvingen
3/10
Lesgevers
Elke Debou (AMNorman BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Tom De Cock

Adviseur
0474/575846
Terug naar boven