Samenvatting
Deze 2-daagse vervolmakingscursus is geschikt voor ieder die bezig is met het uitvoeren, opzetten en analyseren van experimenten.


Doelgroep
De cursus is bestemd voor iedereen die in zijn/haar organisatie te maken krijgt met testen en experimenten, waarbij op basis van de verkregen data, een beter inzicht verkregen moet worden in het product of het proces.

Voorkennis
Voorkennis is vereist:

    • basiscursus Design Of Experiments gevolgd
    • of basiscursus Minitab
    • of grondige voorkennis in basisstatistiek
    • of uitgebreide kennis over hypothesetesten en regressie analyse

Inhoud
Deze 2-daagse workshop belicht alle gevorderde aspecten van DOE en doet hiervoor beroep op de software Minitab.
Het doel van de opleiding is om eerst de basisbegrippen en principes van DOE op te frissen en vervolgens een aantal nieuwe technieken aan te leren en die te kunnen toepassen en interpreteren met de software Minitab.

Experimenteren is immers vaak een proces dat in verschillende fases wordt uitgevoerd. Zolang er weinig gekend is over de invloedsfactoren worden verkennende proevenschema's of screening designs gebruikt. Vaak worden hiervoor Taguchi of Plackett-Burman designs ingezet.

Na het gebruik van lineaire modellen kan het aangewezen zijn om voor verfijnde, niet lineaire modellen (Response Surface Methodology) te kiezen om het proces te kunnen optimaliseren, eventueel aangevuld met EVOP.
In de cursus worden ook enkele vaak voorkomende problemen in experimenteren behandeld, zoals moeilijk te wijzigen factoren, ongewenste variërende ruisfactoren tijdens het experiment of ontbrekende gegevens.

Mogelijks ben je niet zozeer geïnteresseerd in het op target brengen van jouw proces maar kies je eerder voor het reduceren van de variatie of het verhogen van de robuustheid.

Of misschien word je geconfronteerd met een beperkende voorwaarde waardoor niet alle factoren zomaar vrij te kiezen zijn (Mixture designs).

Al deze aspecten komen ruimschoots aan bod tijdens de opleiding.

Data, duur & lesuren
Duur: 2 dagen
Data & lesuren: in overleg en te bepalen met lesgever

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Referentie
IPV/242/47/2105001/01
Tussenkomst
Max. 450 EUR/dag
Tijdsduur
Nog vast te leggen
Startdatum
Contacteer de lesgever
Lesgevers
AMELIOR West-Vlaanderen VZW
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven