Samenvatting
Deze bootcamp is een 3-daagse snelcursus waarbij bierbrouwen van a tot z uit de doeken wordt gedaan. Theorie wordt afgewisseld met praktijk – allemaal in een gastmicrobrouwerij.

Doelgroep
Brouwoperatoren.

Doelstelling
Tegen het einde van een brewbootcamp heb je aan den lijve ervaren wat er allemaal schuilt achter je favoriete gerstenat.

Voorkennis
Geen voorkennis vereist.

Inhoud

  • een crash course van 3 dagen:
    • je maakt op een toegankelijke manier kennis met de theoretische basisbeginselen van het bierbrouwen (1 dag)
    • je leert de noodzakelijke labotechnieken (meten, wegen, rekenen, kweken, satureren, klaren) en maakt kennis met andere spelers in de brouwwereld (1 dag)
    • je gaat aan de slag als leerling-brouwer (1 dag)
  • de lesgever neemt je op sleeptouw doorheen het volledige brouwproces: van mout tot bier. De brouwtermen schroten, storten, maïschen, filteren, klaren, koken & koelen van wort, enten van gist, beluchten & fermentatie, bottelen & hergisting op fles, lageren & rijpen zullen vanaf nu geen geheimen meer voor je hebben en je zintuigen worden tot het uiterste geprikkeld. Kleur, bitterheid en alcoholpercentage leer je nu zelf te bepalen.
  • een opleiding in de dagdagelijkse operatie van een microbrouwerij. Hier krijg je al meteen een idee over het effect van basisingrediënten (hop & mout) op het resulterende bier. En vooral ... hier leer je dus al heel snel over de dagdagelijkse handelingen van een microbrouwer.
  • labomaterialen leren kennen in functie van een microbiologisch onderzoek. Hoe gebruik je en microscoop en leer je aseptisch te werk gaan om groei en contaminatie van gisten & bacteriën onder controle te houden? Waarom, waar en hoe vaak moet je ontsmetten? Je leert de basis van (off-)flavor-herkenning in bier.
  • een waardevolle interactie met hobby- en microbrouwers die je mee kunnen nemen in hun verhaal achter hun huidige brouwerij. Je gaat naar huis met nieuwe biervrienden en een rugzak vol advies en aanbevelingen die je zullen helpen om verdere brouwkeuzes te maken.

Duur
3 dagen

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Locatie
brouwerij Van Den Bossche, St-Lievensplein, 9550 Herzele
Referentie
IPV/241/43/2102/82940/01
Tussenkomst
150 EUR/dag/dlnr (max 450/dag/dlnr voor 3 dlnrs)
Startdatum
14/06/2024
Datums
14/06/2024, 15/06/2024, 17/06/2024
Uren
10:00-16:00, 17/06/2024 :06:00-16:00
Lesgevers
Brombeer Compagnie BV
Praktische info
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven