Doelgroep
(Startende) medewerkers van een distillatie- of fermentatie afdeling, kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken die het volledige productieproces van fermenteren en distilleren willen leren kennen.
Doelstelling
Je krijgt een complete basisopleiding tot distillateur: het proces, de grondstoffen, de nodige chemie, bedrijfsvoering,… Dit allemaal gecombineerd met praktijklessen waar je zelf gaat stoken.
Omdat we gebonden zijn aan de fruitseizoenen voor het stoken start deze opleiding telkens in april. Dankzij het grote succes en de enorme populariteit van de opleiding starten er elk cursusjaar drie groepen op.
Voorkennis
Geen specifieke voorkennis vereist.
Inhoud
“Voor"bereiding stoken
les 1: inleiding: geschiedenis van het distilleren
les 2: basis chemie in functie van distilleren
les 3: grondstoffen: fruit, wijn en bijproducten, graan, anderen
les 4: verwerking van grondstoffen
les 5: gistsoorten en gisting - hoe te beheersen
les 6: maceratie: het geheim van aroma’s
les 7: werking alambic
les 8: praktijk verwerken fruit
les 9: moduleproef
Stoken en rijping
les 1: stoken 1: techniek van het destilleren
les 2: stoken 2: techniek van het destilleren
les 3: praktijk verwerking fruit
les 4: praktijk gisting
les 5: praktijk gisting
les 6: jenever 1: van korrel tot borrel
les 7: jenever 2: van korrel tot borrel
les 8: praktijk voorstook
les 9: praktijk fijnstook
les 10: praktijk kolom stoken
les 11: wijnbouw als basis – restverwerking
les 12: douane en accijnzen
les 13: brandy e.d.
les 14: rijping
les 15: hout
les 16: reduceren
les 17: praktijk reduceren en klaren
les 18: filteren en bottelen
les 19: praktijk filteren en bottelen
les 20: commercieel beleid
les 21: bedrijfsvoering
les 22: wetgeving
les 23: moduleproef theorie
De opleiding loopt deels online.
Looptijd van de opleiding: van april 2025 tot maart 2026
Inschrijven
Inschrijven
Samenvatting
Leer hoe je als distillateur jenever, whisky, cognac, eau de vie en nog veel meer geestrijke dranken kan distilleren en commercialiseren.