Samenvatting
Leer hoe je als distillateur jenever, whisky, cognac, eau de vie en nog veel meer geestrijke dranken kan distilleren en commercialiseren.

Doelgroep
(Startende) medewerkers van een distillatie- of fermentatie afdeling, kwaliteitsverantwoordelijken, productieverantwoordelijken die het volledige productieproces van fermenteren en distilleren willen leren kennen.

Doelstelling
Je krijgt een complete basisopleiding tot distillateur: het proces, de grondstoffen, de nodige chemie, bedrijfsvoering,… Dit allemaal gecombineerd met praktijklessen waar je zelf gaat stoken.

Omdat we gebonden zijn aan de fruitseizoenen voor het stoken start deze opleiding telkens in april. Dankzij het grote succes en de enorme populariteit van de opleiding starten er elk cursusjaar drie groepen op.

Voorkennis
Geen specifieke voorkennis vereist.

Inhoud

“voor"bereiding stoken
les 1: inleiding: geschiedenis van het distilleren
les 2: basis chemie in functie van distilleren
les 3: grondstoffen: fruit, wijn en bijproducten, graan, anderen
les 4: verwerking van grondstoffen
les 5: gistsoorten en gisting - hoe te beheersen
les 6: maceratie: het geheim van aroma’s
les 7: werking alambic
les 8: praktijk verwerken fruit
les 9: moduleproef

Stoken en rijping
les 1: stoken 1: techniek van het destilleren
les 2: stoken 2: techniek van het destilleren
les 3: praktijk verwerking fruit
les 4: praktijk gisting
les 5: praktijk gisting
les 6: jenever 1: van korrel tot borrel
les 7: jenever 2: van korrel tot borrel
les 8: praktijk voorstook
les 9: praktijk fijnstook
les 10: praktijk kolom stoken
les 11: wijnbouw als basis – restverwerking
les 12: douane en accijnzen
les 13: brandy e.d.
les 14: rijping
les 15: hout
les 16: reduceren
les 17: praktijk reduceren en klaren
les 18: filteren en bottelen
les 19: praktijk filteren en bottelen
les 20: commercieel beleid
les 21: bedrijfsvoering
les 22: wetgeving
les 23: moduleproef theorie

De opleiding loopt deels online.
Looptijd van de opleiding: van april 2024 tot maart 2025


Praktische info
Inschrijven

Praktisch

Locatie
Syntra Limburg, Hasselt
Referentie
IPV/241/43/2102/81941/01
Tussenkomst
75 EUR/halve dag/dlnr (max 225/have dag voor 3 dln
Startdatum
Raadpleeg kalender lesgever
Lesgevers
Syntra Hasselt
Praktische info
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven