Doelgroep
Medewerkers uit de voedingsindustrie zonder basis van levensmiddelenwetenschappen en humane voiding.
Doelstelling
Deze micro-credential heeft als doel de basiskennis rond levensmiddelenmicrobiologie en -conservering, één van de kerndisciplines in de levensmiddelenwetenschappen, aan te brengen, met directe toepasbaarheid in de voedingsindustrie.
Inhoud
Theorie
1. Inleidende microbiologische begrippen
2. Microbiële besmetting van grondstoffen
-
- besmettingsbronnen
- besmetting van de diverse grondstoffen
3. Groei van micro-organismen in levensmiddelen
-
- intrinsieke factoren
- extrinsieke factoren
- impliciete factoren
4. Microbiologische aspecten van conservering
-
- verlagen van de zuurtegraad
- verlagen van de wateractiviteit
- wijziging van de redox-potentiaal
- gebruik van temperatuur
- gebruik van stralen
- chemische conservering
- natuurlijke antimicrobiële systemen
- nieuwe conserveringsmethoden
- structuur van levensmiddelen
- combinatietechnologie
5. Bederf van levensmiddelen6. Voedselpathogenen
7. Reiniging en desinfectie
8. Predictieve microbiologie
9. De houdbaarheidsdatum
Praktijk
1. Microbiologische basistechnieken en analysemethoden (via leerpad)
2. Microbiologische criteria
3. Oefening op predictieve microbiologie
4. Het analyseren van een conserveringsstrategie van een bepaald levensmiddel (via case study)
5. Gevalstudies uit de praktijk
6. Bedrijfsbezoek
Data, duur & lesuren
van september 2023 tot januari 2024 – duur te bepalen – lesuren: zie kalender lesgever
Inschrijven
Inschrijven