Doelgroep
Medewerkers uit de voedingsindustrie zonder basis van levensmiddelenwetenschappen en humane voiding.

Doelstelling
Deze micro-credential heeft als doel de basiskennis rond levensmiddelenmicrobiologie en -conservering, één van de kerndisciplines in de levensmiddelenwetenschappen, aan te brengen, met directe toepasbaarheid in de voedingsindustrie.

Inhoud

Theorie
1. Inleidende microbiologische begrippen
2. Microbiële besmetting van grondstoffen

    • besmettingsbronnen
    • besmetting van de diverse grondstoffen

3. Groei van micro-organismen in levensmiddelen

    • intrinsieke factoren
    • extrinsieke factoren
    • impliciete factoren

4. Microbiologische aspecten van conservering

    • verlagen van de zuurtegraad
    • verlagen van de wateractiviteit
    • wijziging van de redox-potentiaal
    • gebruik van temperatuur
    • gebruik van stralen
    • chemische conservering
    • natuurlijke antimicrobiële systemen
    • nieuwe conserveringsmethoden
    • structuur van levensmiddelen
    • combinatietechnologie

5. Bederf van levensmiddelen6. Voedselpathogenen
7. Reiniging en desinfectie
8. Predictieve microbiologie
9. De houdbaarheidsdatum


Praktijk
1. Microbiologische basistechnieken en analysemethoden (via leerpad)
2. Microbiologische criteria
3. Oefening op predictieve microbiologie
4. Het analyseren van een conserveringsstrategie van een bepaald levensmiddel (via case study)
5. Gevalstudies uit de praktijk
6. Bedrijfsbezoek


Data, duur & lesuren
van september 2023 tot januari 2024 – duur te bepalen – lesuren: zie kalender lesgever

Inschrijven
Inschrijven

Praktisch

Locatie
UGain, Technologiepark 60, 9052 Zwijnaarde
Referentie
IPV/242/43/0173/81577/01
Tussenkomst
75 EUR/halve dag/dlnr (max 225/have dag voor 3 dln
Startdatum
Raadpleeg kalender lesgever
Lesgevers
UNIVERSITEIT GENT
Praktische info
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven