Doelgroep
Kwaliteitsverantwoordelijken en kwaliteitsmedewerkers, R&D- en productieverantwoordelijken.

Doelstelling
De groei van micro-organismen in een levensmiddel wordt beïnvloed door een hele reeks externe en interne factoren. Deze opleiding heeft tot doel de nodige inzichten te verwerven aangaande deze factoren, in het bijzonder de verhittings- en snelkoelprocessen in de voedingsindustrie.

Tevens dient de opleiding als opfrissing inzake levensmiddelenmicrobiologie, schetst de lesgever de factoren die de groei van micro-organismen beïnvloeden en maken de deelnemers kennis met verhittings- en snelkoelbarema’s.
Een ‘must have’ voor elke verantwoordelijke die verhittings- en snelkoelprocessen moet evalueren en onderbouwen.

Voorkennis
Basiskennis microbiologie.

Inhoud

Inleiding

  • kennismaking / inleiding microbiologie
  • nuttige micro-organismen vs. bedervers vs. pathogenen
  • infectanten vs. intoxicanten / sporevormers


Groei van micro organismen en factoren die groei beïnvloeden

  • groeicurve van micro-organismen
  • intrinsieke factoren zoals pH, aw, …
  • extrinsieke factoren zoals gas, relatieve vochtigheid en temp (koude keten vs. warmte)
  • toelichting warmtebehandeling & snelkoelprocessen


Pasteurisatie, sterilisatie & snelkoeling: opfrissing basisprincipes

  • definities pasteurisatie vs. sterilisatie
  • uitleg en definitie Z-waarde, D-waarde, P-waarde en F-waarde
  • hoe P-waarde berekenen
  • barema’s pasteurisatie / sterilisatie
  • snelkoeling


Oefeningen

Methode
Een interactieve en pragmatische aanpak met tips & tricks uit de praktijkervaring van de lesgever, gecombineerd met ervaringsuitwisseling tussen de cursisten.

Duur/Datum
1 dag – datum wordt vastgelegd vanaf 5 inschrijvingen.





Inschrijven voor deze opleiding

Praktisch

Locatie
Hotel Van der Valk (Drongen)
Baarleveldstraat 2 - 9031 DRONGEN (Tel 09 22 674 32)
Referentie
IPV/242/41/2101/81438/01
Prijs
De prijs varieert naargelang het paritair comité (PC) van de werknemer en de grootte van het bedrijf:
- PC 118/220 + bedrijf met minder dan 100 werknemers: gratis
- PC 118/220 + bedrijf met 100 werknemers of meer (of bedrijf dat behoort tot een groep met in totaal 100 werknemers of meer): € 150 per deelnemer per dag (halve dag = € 75)
- PC 200: enkel gratis voor opleidingen voedselveiligheid en voedingstechnologie (volgens de voorwaarden van CEVORA)
Tijdsduur
7 uur, geen VOV
Datums
nog te bepalen
Uren
09h00-16h30
Aantal inschrijvingen
4/10
Lesgevers
Catherine Keirse (Eva Moens Consult BV)

Sophie Van Ranst (Eva Moens Consult BV)
Loonkost - VOV

Kan eventueel in aanmerking komen voor een terugbetaling van de loonkost via een attest voor VOV (Vlaams Opleidingsverlof)

KMO-Portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling met de KMO-Portefeuille.

IPV vzw (Alimento) is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als dienstverlener voor de KMO-portefeuille voor Opleidingen onder registratienummer DV.0109088.

Contact Alimento

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden georganiseerd.

Ivo Francken

Adviseur voedingstechnologie
0476 91 08 33
Terug naar boven