Doelgroep
Deze opleiding is bestemd voor diverse medewerkers (bv productieoperatoren, productieverantwoordelijken, labomedewerkers...) die in staat moeten zijn een (korte) smaaktest van het product uit te voeren.
Doelstelling
- aanleren basisprincipes van sensorische evaluatie/smaaktesten
- illustratie van de begrippen geur/aroma, smaak en mondgevoel
Na afloop van deze opleiding
- kennen de cursisten de correcte werkwijze voor het uitvoeren van smaaktesten, bv een korte smaaktest aan de lijn bij een productwissel
- kunnen de medewerkers na een smaaktest beoordelen of de smaak beantwoordt aan de kwalitatieve doelstellingen
- hebben de cursisten inzicht in het smaakpallet van de gevraagde producten en zijn in staat om de smaakvarianten te herkennen en te beoordelen
Inhoud
Kort theoretisch deel; algemene smaaktraining, sensorische evaluatie,
Aanleren om de nodige concentratie aan de dag te leggen om verschil te proeven:
Wat is zoet, zuur, bitter, verschillende aroma’s.
Productspecifiek: de eigen producten herkennen & beoordelen.
Kunnen onderscheiden of het zuiver of niet zuiver is, bv te waterachtig? smaak voldoende sterk?
Een groot deel van de training zal besteed worden aan diverse tests, oa de triangeltest: 3 producten waarvan 2 dezelfde. En vervolgens het verschil quoteren op daartoe voorziene fiches .
Het voedingsbedrijf kan in samenspraak met de docent voldoende oefenmateriaal voorzien.