‘Sterk in technologie’ dat is een van de kenmerken van het Aarschotse Damiaaninstituut. Hun schoolbanken brengen jongeren voort die staan te popelen om in een technische functie aan de slag te gaan. En hoe kan je als bedrijf beter op de sollicitatieradar verschijnen dan via een bedrijfsbezoek. Alimento organiseerde een ontmoetingsdag bij twee voedingsbedrijven die maar al te graag hun poorten voor deze jongeren openzetten. Een relaas van deze inspirerende bezoeken …
Warm maken met een ijsje
Eerst rijdt de bus leerlingen richting Jacques IJs, een uit de kluiten gewassen familiebedrijf met een portfolio van meer dan 300 producten. Hr-manager Griet leidt het bezoek in met een bedrijfsvoorstelling, waarna het hoofd van de technische dienst de nieuwsgierige ogen meeneemt naar de productiezone. Hier zien ze wat er allemaal aan technisch vernuft nodig is in het bedrijf. Tijdens een ijsje leren de jongeren daarna van Alimento-adviseur Hilde dat de voedingssector de grootste industriële werkgever in België is; en worden de vacatures van en groeimoeilijkheden in het bedrijf uiteengezet.
Productie vanop de eerste lijn
Na een lunch aangeboden door Alimento trekt de groep leerlingen naar Sauzen Pauwels. Net als Jacques IJs produceert Sauzen Pauwels vooral voor private labels, en daarom is ook dat bedrijf minder goed gekend. Niets beters dan een persoonlijke ontmoeting om daar verandering in te brengen dus. Na een voorstelling van deze sauzenmaker en de werking van zijn onderhoudsdienst mogen de leerlingen opnieuw een foodjas en haarnetje aantrekken voor toegang tot de productie. Het is vrijdag en dan liggen een aantal lijnen stil. Hierdoor kunnen de leerlingen tot heel dicht bij de technische installaties komen. Plant manager Bart sluit het bezoek af met de overhandiging van een goodiebag en moedigt hen aan om bij het bedrijf te solliciteren.
In het oog … in het hart
Wat een leerrijke dag waarbij Alimento de kloof tussen onderwijs en bedrijfswereld verkleint en jongeren kennis leert maken met de voedingssector. Je bedrijfsdeuren opengooien is bovendien een uitgelezen manier om op het lijstje van bedrijven te komen die afgestudeerden contacteren bij hun zoektocht naar een job. Want vergeet niet … onbekend is onbemind.