Duc d'O werd in 1983 in Kruibeke opgericht door houthandelaar Hendrik Verhelst. Mét succes. Vooral de truffels werden erg gesmaakt. Het bedrijf kwam na verloop van tijd in handen van Gudrun Groep om uiteindelijk in 2014 overgenomen te worden door de groep Baronie. Twee jaar later maakte Baronie de sluiting bekend. 59 werknemers stonden op straat. Wat nu? Terug naar school!

Terug naar school: alleen voor kinderen? Niets van. Je bent nooit te oud om te leren, ook al trok je de schooldeuren al lang achter je dicht. Dat geldt voor managers, bedienden … én de ex-werknemers van Duc d’O. Bij de pakken blijven zitten, was geen optie voor de ontslagen mannen en vrouwen van het Wase chocoladebedrijf. Om kans te maken op een nieuwe job, moesten ze hun kennis bijspijkeren.

Van praline naar toetsenbord

Jarenlang staken ze pralines in doosjes. Semiambachtelijk werk, een pc kwam er niet aan te pas. Een opleiding computerkennis lag dan ook voor de hand, vond de tewerkingscel. Zo een cel wordt opgericht bij bedrijfssluitingen. Ze bestaat uit werkgever, vakbonden, VDAB, outplacementbegeleiding en Alimento. Samen zoeken we de best mogelijke acties om deze ex-werknemers te begeleiden naar een nieuwe tewerkstelling”, zegt Herbert Matthys. Herbert is contactpersoon bij Alimento voor bedrijven die te maken hebben met herstructurering, sluiting of ontslag. We gaan na welke competenties we moeten versterken om de kansen op de arbeidsmarkt zo groot mogelijk te maken. En dan is een basis pc-kennis in meerdere opzichten echt onmisbaar.

Collega’s onder elkaar

Alimento zocht en vond de juiste docent en opleiding. Dertien cursisten vormden twee groepjes. Ze gingen twee maanden ‘terug naar school’. Onder (ex-)collega’s. Herbert: De mensen kenden elkaar en dat schiep een veilige context. Ze mochten fouten maken, dat was niet erg. Ze hielpen elkaar graag. Je voelde echt een positieve vibe in de groep. Er was zelfs niemand die klaagde over het huiswerk.” Door de heterogeniteit van de groep was het in het begin wat zoeken naar het juiste tempo in de computerlessen. Sommigen hadden al wat pc-kennis, anderen begonnen helemaal van nul. Herbert: “Maar iedereen besefte dat deze opleiding een serieuze stap vooruit betekende en probeerde zoveel mogelijk naar de les te komen.”

Meer dan computeren

Een map maken, snelkoppelingen creëren, het configuratiescherm oproepen, … Nú kunnen de cursisten er goed mee weg. Maar in het begin was het wel even wennen. Niet alleen de schoolbanken voelden vreemd aan. Herbert: “Veel deelnemers vonden de opleiding niet gemakkelijk. Ze voelden zich onwennig, pure beginners, onzeker. Maar na een aantal lessen ging het al veel beter. En na afloop van de cursus was iedereen unaniem positief!” De doelstelling van zo’n opleiding gaat dan ook veel verder dan computeren. Het is een hefboom, een stimulans voor verandering. Men durft stappen vooruit te zetten, initiatief te nemen. Of met de woorden van een van de deelnemers: “Nu kan ik veel beter mijn plan trekken. Ik vind zelf oplossingen zonder dat ik mijn kinderen moet lastigvallen. Bijvoorbeeld om online te solliciteren. Vroeger was dat knippen en plakken een echte nachtmerrie. Nu niet meer.”

Hebt u vragen over de ondersteuning die Alimento geeft aan bedrijven die te maken hebben met herstructurering, sluiting of ontslag? Neem dan contact op met Herbert Matthys.

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven