Brouwerij Lupulus verbeterde haar beleid op het vlak van werkbaar werk aanzienlijk dankzij de kmo-coaching en de Ergonomiescan van Alimento. Damien Jacques (productieverantwoordelijke), Jacky Dominique (technisch verantwoordelijke) en Thierry Van den Bossche (externe consultant voor Lupulus) getuigen hierover.

Waarom had Lupulus nood aan kmo-coaching?

Jacky Dominique: In 2007 werd ik hier preventieadviseur en sindsdien zag ik mijn werkdruk alsmaar toenemen. Ik moest me met te veel zaken tegelijk bezighouden en boette daarom in aan efficiëntie. Gelukkig stond Thierry me met raad en daad bij tijdens onze kmo-coaching.

Hoe is dat concreet verlopen? En welke impact heeft dit gehad?

Jacky Dominique: Thierry legde simpele, maar bijzonder efficiënte ideeën op tafel. Zo hebben we bijvoorbeeld de communicatie tussen de verschillende productieafdelingen verbeterd. Dit deden we via dagelijkse, korte vergaderingen tussen de verantwoordelijken.

De dialoog die hieruit voortvloeide kwam de veiligheid in ons bedrijf ten goede. Opmerkingen werden niet langer beschouwd als een persoonlijke aanval; maar als een verbetering van het welzijn op het werk voor allen! Hierdoor is onze werkorganisatie er enorm op vooruit gegaan.

Thierry van den Bossche: Ik mocht een zeer open team ontmoeten dat enorm veel goesting had om samen met het bedrijf te groeien. Dankzij de opleidingen rond assertiviteit werd Jacky zich bewust van wat er op het vlak van communicatie tussen de verschillende afdelingen kon worden verbeterd. Hierop voerden we een doeltreffende manier van communiceren in, waarbij er zonder te oordelen en zonder beschuldigende vingers wordt gecommuniceerd.

Waarom werd er daarnaast ook een interne Ergonomiescan uitgevoerd? Wat waren hier de voordelen van?

Damien Jacques: Er waren veel aspecten die we konden veranderen om onze arbeidsomstandigheden te veranderen. We wilden ons bewust worden van kleine inspanningen, waardoor we ook echt in betere omstandigheden konden werken.

Zo hebben we bijvoorbeeld een rekgeleider weggehaald die de mannen van de racking honderden keren per dag moesten ontwijken, terwijl deze geen enkel nut had. Deze wegnemen, nam slechts twee minuten in beslag, maar iedereen won erbij. Dit soort QuickWins zijn leuk natuurlijk: ze kosten je niets en het hele bedrijf vaart er wel bij.

Meer info:

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven