Jobs in de sector onder de loep
Een te hoge werkdruk kan leiden tot stress en burn-out. Het risico stijgt dat medewerkers elders werk gaan zoeken. Daarom gaven we het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) de opdracht om deze trend én de jobs in de sector onder de loep te nemen. Het doel: strategieën vinden om voedingsbedrijven te ondersteunen bij veranderingen zoals digitalisering.
Dr. Ezra Dessers en zijn team gingen hiervoor aan de slag in de leerstoel ‘Arbeid 4.0 in de voedingsindustrie’. Geflankeerd door Workitects, het expertisecentrum rond arbeidsorganisatie.
Resultaten
De resultaten tonen dat voedingsbedrijven steeds sneller moeten schakelen en meer eisen op hun bord krijgen.
Digitalisering helpt, maar betekent vaak ook nieuwe verantwoordelijkheden, meer taken en hogere kenniseisen voor de werkvloer.
Vooral leidinggevenden en technici kunnen hierdoor extra onder druk komen te staan. Bovendien dreigt uitholling van sommige jobs in de productie als er niet slim wordt omgegaan met het veranderende takenpakket bij het introduceren van nieuwe technologie.
Andere aanpak dringt zich op
Aanpassingen aan de arbeidsorganisatie én bijscholing, ook van groepen die nu minder betrokken zijn bij alle veranderingen, komen naar voren als dé strategieën om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Zo kunnen we de uitdagingen van Arbeid 4.0 ook zien als kansen.
Om een inhaalbeweging te maken in de opleiding van risicogroepen. Om technici en leidinggevenden te ontlasten en hun medewerkers groeikansen te bieden. Om kortcyclisch werk te verminderen.
Dat is de weg om technologie nog meer te laten renderen, ten gunste van de bedrijfsresultaten én de mensen.