Passie en continue innovatie in oplossingen en ingrediënten voor bakkers, patissiers en chocolatiers. Dat is Puratos. Het van oorsprong Belgische familiebedrijf behoort nu – bijna 102 jaar na oprichting – tot de absolute wereldtop. Het bedrijf telt mondiaal 61 productiesites. Vijf daarvan liggen in België. 

Gooi je poorten open

Recruitment Specialist Astrid De Waegeneer nam enkele jaren geleden voor een van die sites een trekkersrol op in de duale leertrajecten. Toekomstige bakkers en patissiers hadden ze er al. Dus, waarom niet de ‘hardere profielen’? ‘We wilden duaal leren opentrekken naar knelpuntberoepen, zoals logistieke en technische functies’, verduidelijkt Astrid. ‘Als we als bedrijf ons steentje kunnen bijdragen aan het degelijk opleiden van die jongeren, dan zeggen we geen nee.’ 

Reality check

Astrid kaart hierbij de gap aan tussen de technische schoolkennis en de competenties die de werkvloer vereist. ‘Ze werken samen met de mentor aan een productielijn, in een echte productieomgeving. Ze ervaren wat een panne is en hoe schoolkennis naar de praktijk moet worden vertaald … Dan pas beseffen ze dat er nog heel wat te leren valt.’ Duaal leren kan die kloof dichten. Maar het traject ontketent ook leerkansen voor de andere partijen. ‘Als bedrijf leer je wat de kennis is van schoolverlaters en welke opleidingsnoden hieruit voortvloeien. Je weet op welke competenties er gericht moet worden ingezet’, vervolgt Astrid. ‘En de school; die blijft op de hoogte van de vereisten, werkwijzen, procedures enz. die in bedrijven leven.’ 

Uitbouw recruitmentpool

Een win-win. Bovendien vergroot je als bedrijf je pool potentiële werkkrachten. Daar is ook Astrid van overtuigd. ‘Bij duaal leren komt de student gedurende een lange periode meerdere dagen per week bij je werken en leid je hem intussen op. Je ervaart wat de vaardigheden, ingesteldheid en motivatie van die persoon zijn. Is er een match? Kan die persoon vast ingezet worden? Waar in je bedrijf?’ Een direct wervingskanaal dus. Maar ook indirect. Je wordt immers potentiële werkgever in de hoofden van ouders, familie, vrienden en kennissen van de student duaal leren.

Alimento begeleidt je

Alleen maar voordelen? ‘Er zijn wel wat documenten in te vullen en procedures te doorlopen’, geeft Astrid toe. Daarom klopte ze aan bij Alimento, die haar optimaal begeleidde. ‘Voor het verkrijgen van goedkeuringen bijvoorbeeld heeft Alimento ons hard geholpen. We bepaalden ook samen de relevante richtingen, zij legden contacten met lokale scholen, enzovoort.’ Puratos is in elk geval vastbesloten om zijn werkvloer te blijven verrijken met studenten. En wat die er zelf van vinden? Zij zijn blij de handen uit de mouwen te steken, de arbeidsmarkt te leren kennen en vaak nog een centje bij te verdienen ook.
 

puratos

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven