Van melkmuiltje tot volwaardige technieker: de zuivelproducent investeert in duaal leren en plukt daarvan de vruchten. Stagementor Wim Put haalt niet alleen persoonlijke voldoening uit de begeleiding van de studenten maar ziet hen daarna ook met plezier binnen het bedrijf aan de slag gaan.

Hoe zijn jullie als bedrijf met duaal leren in contact gekomen?

Wim Put, stagementor: “Enkele jaren geleden werd onze Maintenance Manager gecontacteerd door een leerkracht van het toenmalige Technisch Heilig-Hart Instituut Tessenderlo, het huidige Campus Max, waarmee we nu samenwerken voor duaal leren op secundair niveau.”

Welke opleidingen kunnen jullie ontvangen op de werkvloer en waar kunnen jullie deze inzetten?

Voorlopig zetten wij in op het industrieel-technisch duaal leren. Zowel elektrische als mechanische profielen die inzetbaar zijn in het onderhoud. Op deze manier vormen we de toekomstige storingstechniekers. 

Sluiten deze opleidingen goed aan op de behoeftes op de werkvloer?

Deze opleidingen sluiten bijna perfect aan bij de inhoudelijke kennis die we verwachten van onze storingstechniekers. Zelf proberen we te kijken welke technische noden er zijn vanuit de industrie en we bespreken dit dan uiteraard ook met de school. 

Wat ervaren jullie als voor- en nadelen bij duaal leren?

Een nadeel zou ik het niet willen noemen, maar de studenten begeleiden kost tijd. Door de tijd die ik met hen doorbreng, blijft mijn eigen werk wat langer liggen. Maar we wisten vooraf waar we aan begonnen toen we ons hiervoor engageerden en mijn collega mentoren en ik doen dat met veel enthousiasme. We zien dus zeker het nut ervan in. Voor ons is het belangrijk dat de studenten een werkplek leren kennen en FrieslandCampina wil hieraan bijdragen. 

En, we weten uit ervaring dat dit soort trajecten ons goede werkkrachten kan opleveren, één van de studenten die we hier begeleid werd, is ondertussen bij ons aan de slag. Persoonlijk geeft het mij veel voldoening om deze jonge mensen iets bij te brengen.

Zou je duaal leren aan andere bedrijven aanraden?

Het zet je bedrijf positief in de kijker en je biedt kansen aan de jeugd. Op die manier kijk je niet enkel van aan de zijlijn toe naar een duidelijk veranderende arbeidsmarkt, maar wie weet voelen de studenten zich wel thuis binnen het bedrijf en blijven ze nadien wel plakken.

Hoe zien jullie de toekomst?

Voor mij mag duaal leren een opstapje zijn naar meer samenwerking tussen scholen en bedrijven. We vinden het fijn om bij te dragen aan onderwijs waarin de praktijk in een bedrijf een grotere plaats krijgt. We vinden dan ook dat de overheid dit soort trajecten meer moet ondersteunen.
 

Contacteer voor meer info

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blijf op de hoogte

Voedingsbedrijven

Schrijf je in op om op de hoogte te blijven van onze opleidingen en onze dienstverlening.

Terug naar boven